Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:53:25

Обговорено основні напрямки запровадження державно-приватного партнерства у сфері громадського здоров’я

18.01.2019   15:34Агенцiя

17 січня в обласній державній адміністрації відбулася зустріч з експертами щодо питання запровадження державно-приватного партнерства у сфері громадського здоров'я.

На засіданні також були присутні перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, начальник управління охорони здоров'я ОДА Петро Гармаша, керівник державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Микола Донець, консультанти державної установи «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Сергій Козін та Володимир Короленко, представники громадськості.

На нараді було обговорено перспективи розбудови та розвитку громадського здоров' я в Чернігівській області, зокрема, можливості передачі в подальшому до комунальної власності цілісного майнового комплексу обласного лабораторного центру, впровадження засад державно-приватного партнерства, розглянуто можливі виклики та шляхи їх подолання.

Віце-президент ICC Ukraine, голова правління Фонду розвитку публічно-приватного партнерства, експерт-консультант з питань публічно-приватного партнерства Сергій Козін озвучив основні аспекти, необхідні для ефективної роботи Центру громадськго здоров'я. Це, перш за все, питання щодо створення ЦГЗ, які повинні виконувати відповідні функції для підвищення рівня життя населення, друге – це майно і гроші та третє – залучення інвестицій або приватного партнера для розбудови матеріальної бази. За словами Сергія Козіна, модель регіонального центру громадського здоров'я це суто рішення органів місцевого самоврядування.

Консультант розповів про основні принципи застосування державно-приватного партнерства в Україні, зокрема, в сфері охорони здоров'я. Він відзначив, що якість життя – це один із індикаторів державно-приватного партнерства.

Державно-приватне партнерство може бути не тільки в галузі охороні здоров'я, воно охоплює фактично десять сфер життя.

Консультант з розвитку регіональних систем громадського здоров'я Володимир Короленко вказав на проблеми, що існують в системі, зокрема, застарілі технології та низька якість послуг, недостатнє реагування на тягар неінфекційних захворювань, інституційна, законодавча та фінансова розпорошеність тощо. Серед цільових пріоритетів системи громадського здоров'я на найближчий час – безпека крові, епіднагляд, дослідження, навчання, промоція, лабораторії, профілактика, реагування на надзвичайні ситуації.

Що ж стосується функцій регіонального центру громадського здоров'я, до них відносяться: епідеміологічний нагляд за хворобами та оцінка стану здоров'я населення, виявлення пріоритетних проблем охорони здоров'я та загроз, забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій у сфері громадського здоров'я, забезпечення профілактики захворювань, планування кадрових ресурсів для системи громадського здоров'я та інші.

Володимир Короленко відзначив, що діяльність системи охорони здоров'я буде переорієнтована від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров'я і запобігання захворюванням. Також він окремо зупинився на питаннях передачі з державної власності у комунальну власність цілісних майнових комплексів лабораторних центрів МОЗ та в подальшому забезпеченні проведення заходів реорганізації цілісних майнових комплексів лабораторних центрів в комунальні некомерційні підприємства регіональні центри громадського здоров'я.

Результатом роботи Центру громадського здоров'я має бути збільшення тривалості життя через підвищення рівня його якості.

Валентин Мельничук, звертаючись до присутніх, акцентував увагу на необхідності залучення до роботи у Центрі громадського здоров'я кваліфікованих фахівців, а також додаткових коштів. За словами керівника, обласна рада сприятиме реалізації проекту створення Центру громадського здоров'я.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини