Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:53:33

Гідрологічний заказник місцевого значення "Заїздський" отримає свої межі, - рішення Чернігівського окружного адміністративного суду

21.12.2018   09:35

Чернігівським окружним адміністративним судом розглянуто справу № 825/2010/18 за адміністративним позовом заступника керівника Прилуцької місцевої прокуратури в інтересах держави до Заїздської сільської ради Прилуцького району, Лівосорочинської сільської ради Прилуцького району , Малодівицької селищної ради Прилуцького району про зобов'язання вчинити певні дії.

Так, позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив зобов'язати відповідачів відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити проведення робіт, направлених на розробку технічної документації та винесення в натурі (на місцевості) меж ландшафтного заказника місцевого значення "Заїздський" загальною площею 1450 га, що знаходиться в адміністративних межах вказаних вище сільських рад.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що Прилуцькою місцевою прокуратурою в ході моніторингу використання земельних ділянок на території Прилуцького району Чернігівської області було виявлено факти порушення законодавства в сфері охорони об’єктів природно-заповідного фонду. Рішенням Чернігівської обласної ради від 21.03.1995 року "Про внесення доповнень та змін в мережу об’єктів і територій природно-заповідного фонду та резервування для наступного заповідання цінних природних територій області" з метою охорони та збереження в природному стані боліт в заплаві р. Удай, що має важливе водоохоронне значення, створено гідрологічний заказник місцевого значення "Заїздський" загальною площею 1450 га, розташований в адміністративних межах Заїздської, Лісовосорочинської та Малодівицької селищної ради (Товкачівської сільської ради) Прилуцького району Чернігівської області.

З огляду на зміст чинних норм законодавства, на відповідачів покладається обов'язок із вчинення дій щодо замовлення проекту землеустрою, організації і встановлення меж території природно-заповідного фонду місцевого значення заказника "Заїздський", а також здійснення контролю за його виготовленням.

В свою чергу, відсутність встановлених меж в натурі гідрологічного заказника місцевого значення "Заїздський" фактично унеможливлює збереження у природньому стані рідкісної ділянки заплавних луків, багатої різнотрав’ям і лікарськими рослинами з чисельними заплавними озерами, що є регулятором гідрологічного режиму та рівня ґрунтових вод прилеглих територій, місця зростання рідкісних і лікарських видів рослин та оселення і гніздування численної фауни.

Згідно з інформацією Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області від 18.12.2017 року землевпорядна документація на вказаний об’єкт природно-заповідного фонду загальною площею 1450 га не виготовлялась та не затверджувалась, а відповідно до повідомлень Заїздської, Лісовосорочинської та Малодівицької селищних рад Прилуцького району Чернігівської області, заходи щодо охорони й збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду сільськими радами не проводилися.

Пунктом 5 Положення про гідрологічний заказник місцевого значення "Заїздський" передбачено, що межі гідрологічного заказника переносяться в натуру з встановленням охоронних та інформаційних знаків, щитів і наноситься на планово-картографічні матеріали землекористувачів.

Отже, відповідачі у відповідності до зазначеного положення та норм законодавства, несуть відповідальність за належний стан і дотримання встановленого заповідного режиму території.

Керуючись ст.ст.12, 72, 241-243, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вирішив адміністративний позов задовольнити повністю.

                      
За повідомленням прес-служби суду

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини