Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:37:32

Інформаційний дайджест від Фонду соціального страхування України з 25 по 30 листопада

30.11.2018   14:32Агенцiя

Чернігівський монітор спільно з Фондом Соціального страхування України запустив щосуботній інформаційний дайджест, у якому мова йтиме про зміни в законодавстві, обслуговуванні платників та інші новини фонду.

ВВЕДЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ВПЛИНЕ НА ЗДІЙСНЕННЯ ФОНДОМ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ
СТРАХОВИХ ВИПЛАТ І МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
 

Усі види матеріального забезпечення, страхових виплат, медичних і соціальних послуг, що фінансуються Фондом соціального страхування України, в умовах воєнного стану будуть надаватись безперебійно та в повному обсязі.

За рахунок коштів Фонду здійснюється надання:

– допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними листками);

– допомоги по вагітності та пологах;

– допомоги на поховання;

– одноразових допомог та щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей;

– реабілітаційного лікування працюючих у санаторно-курортних закладах за їх вибором;

– санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва;

– забезпечення протезними виробами, спеціальними засобами пересування (колясками);

– фінансування лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань та інше.

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЗАТВЕРДИВ ЗМІНИ ДО БЮДЖЕТУ ФОНДУ НА 2018 РІК 

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.11.2018 № 977 затверджено зміни до бюджету Фонду соціального страхування України на 2018 рік, що були прийняті правлінням Фонду 23.10.2018. Зокрема, за рахунок перерозподілу, видатки на матеріальне забезпечення та соціальні послуги збільшено на 634,342 млн грн, загальна сума видатків Фонду прогнозно складе 22,2 млрд грн.

Зміни внесено з метою уточнення планового показника залишку коштів на початок року (за результатами виконання бюджету Фонду за 2017 рік), планових показників видатків, залишку коштів на кінець 2018 року, передбачених бюджетом Фонду на 2018 рік, за результатами роботи Фонду за Iпівріччя.

Зростання видатків на матеріальне забезпечення та соціальні послуги зумовлено збільшенням розміру мінімальної заробітної плати та фонду оплати праці в цілому по країні.

Так, сума фактичних витрат на матеріальне забезпечення, що надається за рахунок коштів Фонду, за 9 місяців 2018 року зросла на 2 млрд 365,8 млн грн, або на 35,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У тому числі фактичні витрати на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності (оплата за лікарняними) за 9 місяців поточного року збільшились на 1 млрд 766,4 млн грн, або на 41,5% у порівнянні з 9 місяцями 2017 року. Допомогою по тимчасовій непрацездатності упродовж трьох кварталів забезпечено близько 1,9 млн застрахованих осіб.

Витрати Фонду на виплату допомоги по вагітності та пологах за 9 місяців 2018 року у порівнянні з 9 місяцями 2017 року зросли на 569,4 млн грн, або на 23,3%. За рахунок Фонду допомогу по вагітності та пологах отримали майже 126,3 тис. застрахованих осіб.

Сума витрат на виплату допомоги на поховання у порівнянні з січнем–вереснем 2017 року у цьому році збільшилась на 6,5 млн грн, або на 23,5%. Допомогу виплачено по 8,4 тис. страхових випадках.

 

СУМА СТРАХОВИХ ВИПЛАТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ТРЬОХ КВАРТАЛІВ ЗРОСЛА НА 29,3%

Упродовж 9 місяців 2018 року витрати Фонду соціального страхування України на страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей склали понад 5 млрд 796 млн гривень. У порівнянні з тим же періодом 2017 року сума витрат зросла на 1 млрд 314 млн грн, або 29,3%.

Зокрема, зростання видатків на страхові виплати пов’язано із проведеними робочими органами виконавчої дирекції Фонду трьома етапами перерахунків, за результатами яких середній розмір щомісячних страхових виплат потерпілим (членам їх сімей) збільшився на 40,6%.

Структура страхових виплат, здійснених за три квартали 2018 року:

- щомісячні страхові виплати – 5,635 млрд грн, що становить 97,2% витрат на страхові виплати;

- допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві – 81,4 млн грн (1,4%);

- одноразова допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого – 78,8 млн грн (1,4%).

Щомісячні страхові виплати, що компенсують втрачений потерпілими внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань заробіток фінансуються Фондом для 208,2 тисяч потерпілих (членів їх родин). З них 47,3 тис. потерпілих є внутрішньо переміщеними особами, які продовжують отримувати страхові виплати на підконтрольній українській владі території.

 

ФОНДОМ ЗАРЕЄСТРОВАНО 3 549 ПОТЕРПІЛИХ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ, 260 - СМЕРТЕЛЬНО

За даними 9 місяців 2018 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України зареєстровано 3 549 випадків травмування працівників внаслідок нещасних випадків на виробництві. З них 260 потерпілих отримали травми несумісні з життям.

Порівняно з тим же періодом 2017 року кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 2,3% (з 3 631 до 3 549), кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 6,1% (з 245 до 260).

У разі нещасних випадків на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України для потерпілих здійснюється компенсація втраченого за час перебування на лікарняному заробітку, фінансуються всі витрати на лікування в закладах охорони здоров’я (включаючи дослідження, оперативні втручання, протезування, лікарські засоби тощо), подальше реабілітаційне лікування, а в разі встановлення інвалідності – одноразову допомогу, щомісячні страхові виплати, санаторно-курортне лікування, лікування всіх прямих наслідків нещасного випадку, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, спеціальними засобами пересування та інше. м

Від загальної кількості травмованих на підприємствах України упродовж трьох кварталів цього року 2 584 особи, або 72,8% складають чоловіки, 965 осіб, або 27,2% – жінки.

За територіальним розподілом найбільша кількість страхових нещасних випадків зареєстрована у Дніпропетровській області (14,3%), Донецькій області (12,5%) та місті Києві (9%). Кількість травмованих осіб у них складає 35,8% від загальної кількості по Україні.

Значне зниження кількості страхових нещасних випадків порівняно з трьома кварталами минулого року відмічається у Сумській області – на 22,2% (з 81 до 63), Полтавській області – на 19,7% (з 142 до 114), місті Києві – на 15,9% (з 378 до 318), Хмельницькій області – на 15,2% (з 92 до 78), Запорізькій області – на 11,6% (з 249 до 220), Донецькій області – на 10,7% (з 495 до 442) та у Дніпропетровській області – на 9,8% (з 561 до 506).

Зростання кількості нещасних випадків на виробництві відбулося у Миколаївській області – на 31 випадок, або у 1,6 разів, Івано-Франківській області – на 22 випадки, або на 33,8%, Вінницькій області – на 21 випадок (16,2%), Волинській – на 20 випадків (16,7%), Луганській області – на 18 випадків (23,4%), Рівненській області – на 15 випадків (22,1%), Чернігівській області – на 14 випадків (21,2%), Житомирській області – на 10 випадків (10,9%), Тернопільській області – на 8 випадків (18,2%), Черкаській області – на 7 випадків (9%), Закарпатській та Львівській областях – на 6 випадків (17,6% та 2,6% відповідно), Чернівецькій області – на 5 випадків (20,8%).

 

ПРИ НАРАХУВАННІ ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ЗА МІСЦЕМ РОБОТИ ЗА СУМІСНИЦТВОМ МІНІМАЛЬНА ГАРАНТІЯ НЕ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ 

Сума допомоги по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування України обчислюється, виходячи зсередньоденної заробітної плати застрахованої особи. За місцем роботи за сумісництвом допомога обчислюється зі 100% фактично нарахованої заробітної плати, включаючи утримані з неї податки, незалежно від тривалості страхового стажу.Мінімальні гарантії щодо розміру допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом не застосовуються.

При цьому за основним місцем роботи зазначене матеріальне забезпечення не може бути меншим за обчислене, виходячи з мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами у розрахунку на місяць не повинен перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.  На підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

 

Прес-служба Фонду соціального страхування України

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини