Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:46:20

Інформаційний дайджест від Фонду соціального страхування України з 12 по 17 листопада

17.11.2018   09:51Агенцiя

Чернігівський монітор спільно з Фондом Соціального страхування України запустив щосуботній інформаційний дайджест, у якому мова йтиме про зміни в законодавстві, обслуговуванні платників та інші новини фонду.

ЗА ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПІСЛЯ ХВОРОБИ

АБО ТРАВМИ ФОНДОМ КОМПЕНСУЄТЬСЯ ВТРАЧЕНИЙ ЗАРОБІТОК

 

Працевлаштовані особи після перенесених захворювань або травм мають право на отримання безоплатного реабілітаційного лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Підставою для проходження реабілітації на базі санаторно-курортних закладів є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, що надається за наявності медичних показань, зокрема, у разі підгострого періоду інсультів, інфарктів міокарда, після операцій на серці, органах зору, легенях тощо.

На час проходження реабілітації пацієнтам продовжується листок непрацездатності, відповідно до якого за рахунок коштів Фонду здійснюється компенсація втраченого заробітку. Розмір допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за період проходження лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів залежить від тривалості стажу застрахованої особи та може складати до 100%.

«Соціальне страхування передбачає захист працюючих, що направлений як на відновлення працездатності, так і на фінансову підтримку. Такий підхід дозволяє людині пройти повний курс лікування незалежно від її фінансових можливостей, адже Фонд оплачує їй не лише реабілітацію, але й компенсує заробітну плату, яку вона втрачає на підприємстві за час лікування. Тож працівникам не доводиться обирати – піклуватись про здоров’я чи швидше повертатись до роботи», – говорить начальник управління медичних і соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка.

Відновлення здоров’я застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду здійснюється за профілями медичної реабілітації:

–нейрореабілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм);

– м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період після операцій ортопедичних та травматологічних, ревматологічні захворювання);

–кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркта міокарда, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень, після операцій на легенях; цукровий діабет);

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

– реабілітація при порушенні перебігу вагітності (ускладнена вагітність);

– інша (соматична) реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах.

Нагадаємо, застрахована особа направляється до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за її вибором відповідно до медичних показань визначеного профілю медичної реабілітації.

 

ДЛЯ 76% ДІТЕЙ ЗАСТРАХОВАНИХ БАТЬКІВ ФОНДОМ ПРОФІНАНСОВАНО РЕАБІЛІТАЦІЮ ЗА ПРОФІЛЕМ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ

Упродовж трьох кварталів 2018 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України послуги з реабілітаційного лікування отримали 1004 дітей у супроводі 978 дорослих. З них 760 дітей, або 76% пройшли відновне лікування за профілем цукрового діабету.

Фонд соціального страхування України забезпечує 100-відсоткове покриття потреби в забезпеченні лікуванням на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів членів сімей (дітей) застрахованих осіб.

За 9 місяців поточного року у розрізі профілів медичної реабілітації за кошти ФССУ було проліковано:

– підгострий період опіків – 31 дитина;

– підгострий період після операцій на серці – 1 дитина;

– підгострий період захворювань легень – 205 дітей;

– підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру – 4 дітей;

– цукровий діабет – 760 дітей;

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору – 3 дітей.

Право на реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах за рахунок коштів ФССУ має кожна застрахована особа, а також члени її сім’ї (діти) за наявності медичних показань. З початку року відновне лікування Фондом профінансовано для понад 28 000 працюючих.

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року відповідно до рішення правління Фонду соціального страхування України було впроваджено адресний механізм надання соціальних послуг. Зокрема, для працюючих українців спростилось отримання медичної реабілітації, пацієнтам надано право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти Фонду, путівки замінили тристоронні договори та акти виконаних робіт тощо.

 

ЗА ПРОФІЛЕМ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ

РЕАБІЛІТАЦІЮ ЗА КОШТИ ФОНДУ ПРОЙШЛИ 4 378 ОСІБ

4 378 застрахованих осіб і їх дітей отримали відновне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за профілем цукрового діабету відповідно до даних 9 місяців 2018 року. Загалом з початку року Фонд профінансував проходження реабілітації на базі санаторно-курортних закладів за всіма медичними профілями для понад 28 000 працюючих.

Направлення застрахованих осіб і їх дітей для проходження безоплатного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторіїв відбувається зі стаціонару лікарні на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

У поточному році Фонд здійснив реформування системи надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність. Сьогодні ФССУ оплачує реабілітаційне лікування за медичними показаннями кожному працевлаштованому, потреба в забезпеченні соціальною послугою покривається 100%.

 

ПРИ ВИЗНАЧЕННІ РОЗМІРУ ЛІКАРНЯНИХ МОЖУТЬ

ВИКОРИСТОВУВАТИСЬ ЕЛЕКТРОННІ ДАНІ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖ

 

Для розрахунку розмірів допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними), що надається за кошти Фонду соціального страхування України, можуть бути використані електронні відомості щодо страхового стажу працівника. Крім того, якщо відповідні дані вже наявні в страхувальника (роботодавця), отримувати їх повторно не потрібно.

«Якщо застрахованій особі регулярно призначається матеріальне забезпечення на одному й тому ж місці роботи,  і відповідні відомості вже наявні у страхувальника, то не слід повторно отримувати їх з Пенсійного фонду України, і у разі необхідності лише додавати до страхового стажу місяці, які відпрацьовані і за них сплачено у повному обсязі єдиний соціальний внесок на цьому місці роботи. Якщо ж застрахована особа працює в одного страхувальника більше 8 років, регулярно отримує заробітну плату, з якої сплачується ЄСВ в розмірі не менше мінімального, то додаткові відомості про страховий стаж збирати недоцільно», – говорить заступник начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Ганна Харченко.

Нагадаємо, відповідно до рішення правління Фонду соціального страхування України було затверджено нову форму заяви-розрахунку для фінансування матеріального забезпечення, у тому числі, допомоги з тимчасової втрати працездатності. Зокрема, оновлений документ розширено відомостями щодо тривалості страхового стажу працівників.

Відповідні колонки заяви-розрахунку, в яких зазначається загальний страховий стаж (у повних місяцях) та страховий стаж за останні 12 місяців, заповнюються,зокрема, виходячи з даних, передбачених додатком 9 «Дані про трудовий та страховий стаж», щозатверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 18.06.2014 № 10-1 (у редакції постанови правління ПФУ від 27.03.2018 № 8-1).

Зазначений документ страхувальники (роботодавці), а також застраховані особи за наявності електронного цифрового підпису можуть отримати в електронному вигляді на Порталі електронних послуг ПФУ.

Сума допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Також нагадаємо, що період відпустки по догляду за дитиною до трьох років включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини