Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:10:43

Діяльність майбутнього регіонального центру громадського здоров’я повинна бути спрямована на профілактику захворювань

01.11.2018   11:10Агенцiя

На цьому 29 жовтня наголошували учасники засідання «круглого столу» за темою «Громадське здоров’я у Національній стратегії реформування системи охорони здоров’я. Регіональна складова. Досягнення та перспективи».

Медична спільнота Чернігівщини продовжує обговорювати перспективи створення регіонального центру громадського здоров’я. Вже відбулася низка засідань робочої групи, а також «круглі столи», семінари-наради та конференції з роз’яснення головних принципів роботи центру та вивчення думок медиків щодо його перспективних напрямків діяльності.

Найактивнішу участь у цих процесах бере обласний центр інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя, адже передбачається, що заклад буде відігравати головну роль у діяльності регіонального центру і може стати базою для його створення.

Зокрема, під час засідання начальник обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя Володимир Тарасовський зазначив: «Днями ми очікуємо прийняття закону про громадське здоров’я та відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я України щодо положення та структури центру громадського здоров’я.

Нині у пілотному проекті беруть участь 6 регіонів, зокрема, Чернігівщина. Наш заклад, як заклад третинного рівня, з 2020 року не буде фінансуватися за рахунок медичної субвенції. Тому ми увійшли у цей пілотний проект та розпочали активну роботу. У рамках цього пілотного проекту ми хочемо зібрати та систематизувати інформацію щодо окремих індикаторів та вийти на Глобальний фонд з пропозицією їхнього фінансування регіональних обласних програм. А відтак це дасть змогу приймати низку управлінських рішень щодо впливу на стан захворюваності в регіоні та продовження термінів життя людей».

Також Володимир Тарасовський розповів про перспективні плани реформування деяких медичних закладів у плані їхнього приєднання до Регіонального центру громадського здоров’я, зокрема, у розрізі приватно-державного партнерства, а також про концепцію розбудови та основні функції громадського здоров’я в Україні. «На нараді у заступника голови  облдержадміністрації Наталії Романової прийнято концептуальне рішення щодо створення в області центру громадського здоров’я.

Підтримано пропозицію створити його на базі центру інформаційно-аналітичних технологій», – повідомив Володимир Тарасовський та наголосив – кожен регіон розробляє власну систему громадського здоров’я, без дотримання сталого вертикального підпорядкування, що свідчить про те, що у цій системі повинні враховуватися індивідуальні особливості діяльності медичних закладів, стану захворюваності населення та фінансування медичної галузі.

У свою чергу, заступник начальника обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя Віктор Штінов , розповідаючи про загальний стан захворюваності жителів області, зазначив, що медична галузь Чернігівщини працює в умовах демографічної кризи, адже за останні роки кількість населення регіону зменшилася на чверть мільйона, рівень смертності перевищує загальноукраїнські показники. І головну роль (75%) у цьому плані відіграють серцево-судинні захворювання та онкопатологія. «З року в рік ми готували аналіз захворюваності громадян і, на жаль, на цьому все і завершувалося. А от якраз центр громадського здоров’я і повинен, аналізуючи дані, розробляти методи впливу на них та, починаючи з первинної ланки надання медичної допомоги населенню, розробляти аспекти супроводу пацієнта. Відтак, завдання центру громадського здоров’я – профілактика захворювань».

Під час засідання «круглого столу» йшлося про стан захворюваності на ВІЛ-інфекцію, туберкульоз, хвороби травної системи, дитячі хвороби, цукровий діабет, неврологічні та алергічні недуги, здорове харчування тощо. Його учасники визнали профілактику як основний дійовий метод покращення демографічної ситуації на Чернігівщини, продовження термінів життя та позбавлення соціально значущих захворювань, тобто, упередження поширення високої смертності та інвалідності громадян. І велика роль у цій роботі повинна належати розробці програм та рекомендацій майбутнього регіонального центру громадського здоров’я разом із медиками, що працюють на первинній ланці надання медичної допомоги.


Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини