Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:13:55

Про кращі практики муніципального та регіонального розвитку громад Чернігівщини дізналися гості з Донецької, Полтавської та Хмельницької областей

29.10.2018   19:24Агенцiя

Протягом 25-26 жовтня проходив навчальний візит представників громад Донецької, Полтавської та Хмельницької областей. Мета – ознайомитися з кращими практиками муніципального та регіонального розвитку громад Чернігівщини.

Гостей зустрічав та знайомив із кращими практиками громад області Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

Візит розпочався із зустрічі, під час якої Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, розповіла про перебіг реформи в області та презентувала досягнення децентралізації в регіоні. Вона розповіла, що в області функціонує 37 громад та у серпні створена Новгород-Сіверська ОТГ – перша громада в області з центром в місті обласного значення. Також 23 грудня 2018 року відбудуться перші вибори у п'яти новостворених об'єднаних громадах Чернігівщини.

Під час презентації увага була приділена успіхам громад та проблемам, з якими їм доводиться стикатися.

Далі учасники навчального візиту відвідали Парафіївську об’єднану територіальну громаду. Валентина Карпенко, Парафіївський селищний голова,  розповіла про досягнення громади у напрямку розбудови соціальної інфраструктури та як поєднується розвиток унікальних сільських територій з відновленням історичної спадщини.

Учасники візиту відвідали дитячі садочки та школу, які були відремонтовані після створення Парафіївської громади, поспілкувалися із працівниками закладів та жителями громади.

Гості відвідали національний заповідник Качанівка, де оглянули не лише палац та парковий комплекс, а і інфраструктуру, яка розбудовується навколо та створює умови для розвитку індустрії гостинності.

Одним із прикладів є агросадиба «Соколиний Хутір», де гостям пропонують і проживання, і харчування в найкращих традиціях української гостинності. Також тут створений історико-етнографічний музей «Соколиний Хутір», де зібрані експонати, які відображають минуле від часів трипільської культури до другої світової війни.

Другий день присвятили вивченню досягнень Корюківської об’єднаної територіальної громади. Учасники візиту зустрілися із Ратаном Ахмедовим, Корюківським міським головою, та дізналися про здобутки громади та проблеми, які доводиться вирішувати. В ході навчального візиту учасники дізналися, як взаємодіють місцеве самоврядування та найбільше бюджетоутворююче підприємство – ПАТ «Слов’янські шпалери-КФТП», яке є надійним партнером громади та меценатом.

У Корюківській громаді створений Центр первинної медико-санітарної допомоги, який з 1 липня перейшов на механізм прямих оплат Національною службою здоров’я наданих пацієнтам послуг. Учасники навчального візиту поспілкувалися із Світланою Лещенко, керівником закладу КП Корюківський ЦПМСД, а також ознайомилися з роботою медичного закладу в новому статусі. Учасники дізналися, що бюджет закладу складає 1,2 млн грн. на місяць, середня зарплата лікаря від 15 тисяч гривень. Всього тут працює більше ста працівників. За словами міського голови лікарня повністю самодостатня і звертається до громади не проблемами, а пропонуючи вдосконалити обладнання та осучаснити заклад. Станом на жовтень декларації із лікарями Корюківського ЦПМСД уклали більше 21 тисячі жителів, і за словами його керівника їх кількість буде збільшуватися за рахунок угод із пацієнтами із сусідніх громад.

Про співпрацю влади і громади розповідав Володимир Онищук, керівник Корюківської молодіжної організації «Альтернатива». Свята, квести, фестивалі, проекти та громадський бюджет участі – все це є результатом цієї співпраці. «Активна молодь Корюківської громади бере участь у різноманітних проектах, вчиться бути свідомими громадянами та вже сьогодні робити зміни на місцях», - зазначив Володимир Онищук.

Також учасники візиту познайомилися із розвитком туристичного потенціалу громади та побували у туристично-готельному комплексі «Бреч».


Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини