Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:08:07

"Ялівщина": РЛП чи лісопарк? Як розв’язати "гордіїв вузол" назрілих проблем?

25.10.2018   09:37Агенцiя

24 жовтня це питання знову постало наріжним каменем порядку денного чергової робочої наради щодо перспективного функціонування на теренах Чернігова регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Нагадаємо, що попередня нарада з порушеної теми відбулася буквально минулої середи. На ній розглянули звернення голови комітету з питань реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» Валентини Седячко щодо розробки рекомендацій про доопрацювання проекту «Детальний план території. Функціонувально-планувальна організація території лісопарку «Ялівщина».

Останній же «виплив» із рішення 28-ї сесії Чернігівської міської ради від 28 лютого поточного року, яка доповнила Програму розроблення (оновлення) містобудівної документації м. Чернігова на 2017-2020 роки вищеназваним додатком, на виконання якого міські народні обранці запланували витратити у 2018 році 198 тисяч гривень бюджетних коштів. Проте, дилема, як було зазначено, не в грошах, а в самому змісті назви згаданого додатку, де регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» вписаний як простий лісопарк.

На думку члена Громадської ради при обласній держадміністрації Руслана Волощука, рішення депутатів Чернігівської міської ради №28/VII-10 є „нікчемним", бо не відповідає вже прийнятим рішенням міської та обласної рад, а також суперечить деяким положенням нормативно-правових актів та волі громадськості Чернігова.

І одним із таких документів є прийняте на 19-й сесії шостого скликання обласної ради рішення «Про створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» Чернігівської обласної ради», метою якого було розширення територій природно-заповідного фонду, збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу та виконання вимог широкої громадськості стосовно збереження цього унікального для древнього міста надбання. Отож на місці так званого лісопарку, який можна навіть забудовувати, народився, як кажуть в народі, природо-охороний об'єкт – РЛП «Ялівщина» площею 168,7 га за рахунок земель запасу комунальної власності Чернігівської міської ради без їх вилучення.

Однак з прийняттям у лютому цього року рішення «Про внесення доповнень до Програми розроблення (оновлення) містобудівної документації м.Чернігова на 2017 – 2020 роки» громадськість почала бити на сполох. При цьому було заявлено, що прийнятий пункт додатку до рішення №28/VII-10 ( "Доопрацювання проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організації територія лісопарку «Ялівщина»") не відповідає більше, ніж десятку прийнятих міських, районних у Чернігові та обласної рад нормативних документів.

Отож в ході обговорення теми стосовно перспективного функціонування на теренах Чернігова регіонального ландшафтного лісопарку «Ялівщина», учасники наради дійшли згоди направити на ім'я Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка відповідне звернення. Вони запропонували включити до його змісту прохання щодо обов'язкового врахування міською владою вимог природоохоронного та законодавства України про охорону археологічної спадщини в практичній роботі із доопрацювання проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація території лісопарку «Ялівщина» та долучити двох представників від комітету з питань реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» до спільного вирішення порушеного питання.

Також у зверненні учасники зібрання пропонують очільнику Чернігова вже найближчим часом організувати та провести в міській раді робочу зустріч із питання погодження міською радою проекту землеустрою щодо організації та встановлення меж території РЛП «Ялівщина». До обговорення вони пропонують залучити членів робочої групи із питання створення РЛП «Ялівщина», сформованою обласною радою в 2012 році, та представників структурних підрозділів міської ради, органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування разом із адміністрацією КЗ РЛП «Ялівщина».


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини