Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:19:26

У Талалаївській громаді створили Центр надання послуг для учасників АТО

13.10.2018   18:12Агенцiя

Перетворити старе приміщення лікарні на сучасний і комфортний центр вдалося активістам у Талалаївській об’єднаній громаді. Тут є зала для лекцій, тренінгів та зборів громадян, є кабінет перукаря та масажиста, найближчим часом з’явиться спортивна зала та швейна майстерня.

Як повідомляє Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», все це завдяки зусиллям хлопців та дівчат із Талалаївської спілки учасників АТО.

Богуслав Борсук, керівник Талалаївської спілки учасників АТО, розповідає, що організація була створена наприкінці 2015 року і місце для зборів та якихось зустрічей було у одному з кабінетів тодішньої селищної ради. Але у активістів вже тоді з’явилася ідея створити центр, де можна проводити заходи для жителів громади, збиратися з побратимами. Фактично це була ідея молодіжного відкритого простору, але з додатковими опціями.

Юрій Величко, голова Талалаївської громади, каже, що коли громадська організація звернулася з проханням виділити приміщення та допомогти, то ініціативу підтримали, адже діяльність громадських організацій позитивно впливає на розвиток громади.

Розмістити центр вирішили у приміщенні старої лікарні, яке отримали у спадок від попередньої влади. Тут свого часу знаходилося дитяче відділення, але вже тривалий час ним ніхто не користувався. Не було тепла, води, стелі, стіни, підлога – були у занедбаному стані.

Отже, приміщення знайшлося і стартували роботи по його відновленню. Твердопаливний котел придбала селищна рада, батареї перенесли із старого училища, яке не працює вже довгий час, провели воду. Ремонт активісти робили самі. Вікна, двері, гіпсокартон на стіни та лінолеум на підлогу – все це купували за свої гроші.

Сьогодні тут вже працюють перукар, масажистка, проводяться тренінги та різноманітні заходи. За словами Богуслава Борсука на літніх канікулах тут збиралися школярі. Для них проводили уроки патріотичного виховання та розповіли, як поводитися зі зброєю. Також діти малювали і писали листи воїнам на Схід.

У громаді проживає більше ста учасників бойових дій на Сході. Їм потрібна підтримка у різних питаннях. «Комусь допомагаємо із оформленням земельної ділянки, а комусь потрібна реабілітація в санаторії або психологічна підтримка», - розповідає Богуслав. У Центрі завжди є ті, хто може вислухати та підтримати.

Також для учасників АТО в Центрі безкоштовні послуги перукаря та масаж. Коли зроблять спортзалу, то і тренуватися вони будуть безкоштовно.

«Хочемо відкрити швейну майстерню у нашому приміщенні. Жителі зможуть шити та ремонтувати тут одяг, а також майстри будуть шити різне військове спорядження (палатки, наплічники, тощо)», - ділиться планами Богуслав.

Дівчата-підприємиці, які працюють в Центрі, розповідають, що коли вперше побачили приміщення майбутнього центру і почули пропозицію Богуслава Борсука про співпрацю, то спочатку не повірили, що за такий короткий строк можна зробити всі роботи.

«Познайомилися з Богуславом більше року тому. Я знала, що він повернувся із АТО. Він запропонував співпрацю з організацією. Показав приміщення, де буде масажний кабінет. Була здивована. Тут не було підлоги, стіни в катастрофічному стані. Він каже мені, що місяці через три можна буде вже переїжджати сюди. Я не повірила тоді», - каже Вікторія, яка працює у масажному кабінеті. Вона розповідає, що учасники АТО звертаються до неї постійно.

«Для мене дуже важливо, що можу допомогти нашим воїнам. Вони звертаються як із посттравматичними симптомами так і для профілактики. Захворювань опорно-рухового апарату багато, тому без роботи сидіти не доводиться», - говорить дівчина.

 

 

До перукаря так само постійна черга. «Воїнів АТО обслуговуємо безкоштовно, на послуги для їх дружин або дітей знижка 50%. Скільки приходять, стільки і підстригаю», - розповідає Наталія Коршок, перукарка. За її словами в порівнянні із старим приміщенням, тут набагато комфортніше.

Така співпраця важлива і для громади, і для активістів, і для підприємців.

Талалаївська спілка учасників АТО турбується не лише про своїх членів та побратимів. Для активістів важливо, щоб громада розвивалася, розбудовувалася інфраструктура та створювалися робочі місця. Свого часу вони напрацювали план дій, який потроху втілюють в життя. Наприклад, почали вести трансляцію сесій селищної ради, щоб жителі розуміли які рішення приймає влада та як це вплине на їх життя. Учасники спілки запровадили чергування на вулицях населених пунктів громади, щоб люди не боялися виходити на вулиці та почувалися себе безпечніше.

«Стараємось змінити життя людей на краще. Бо воювали там, на Сході, заради процвітання нашої країни, - говорить Богуслав Борсук. І додає, - мрію про мир, щоб у нашій громаді розвиток пішов, щоб здоров’я було у сім’ї та рідних. У мене все є. Є сім’я, є син. У мене все для проживання є. А хотілося б щоб люди підняли голови і почали змінюватися. Бо у нас же проблема не тільки у владі, а у людях, які ту владу обирають і як вони живуть. Країна починається з кожного з нас, і кожен з нас, як буде жити та проявляти себе у цьому суспільстві, таке суспільство і буде».

 

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування продовжує розповідати історії становлення та розвитку громад нашої області. В першу чергу, сподіваємося, ці історії надихнуть на об’єднання тих, хто ще сумнівається або в роздумах. А по-друге, хочемо довести скептикам, що реформа децентралізації дає нове дихання сільським територіям та допомагає їх розвивати.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини