Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:06:41

В зоні надзвичайної ситуації працює група екстреної психологічної допомоги

13.10.2018   09:13

9 жовтня на території 6 арсеналу Міністерства оборони, що поблизу смт Дружба у Ічнянському районі Чернігівської області виникла пожежу та детонація боєприпасів.

Із зони ураження було здійснено евакуацію понад 12 тисяч населення. З метою надання постраждалим екстреної психологічної допомоги, було сформовано групу з трьох осіб, до якої увійшли психологи Управління ДСНС України у Чернігівській області та Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України (м.Ніжин).

Крім того, були залучені фахівці від освіти і товариства Червоного хреста України. Психологам довелося працювати у складних умовах. Окрім роботи із населенням, яке перебувало у тимчасових пунктах евакуації, фахівці у засобах захисту проводили роботу з населенням, яке самостійно поверталося до своїх домівок в зону надзвичайної ситуації. Зважаючи на складну ситуацію та роботу з ліквідації пожежі безпосередньо в епіцентрі арсеналу, де періодично детонували та вибухали боєприпаси, належну увагу було приділено стабілізації емоційного стану особового складу Оперативно-рятувальної служби.

Щоб запобігти паніці серед цивільного населення психологи працюють за міжнародними стандартами надання першої психологічної допомоги. Надають інформаційну підтримку мешканцям, які не виїхали або самостійно повертаються до своїх домівок та тих, хто знаходяться в пунктах евакуації, працюють з гострими афективними реакціями, надають психосоціальну підтримку та відстежують ймовірність виникнення масових негативних реакцій. Проводять роз'яснювальну роботу з людьми, які намагаються повернутися до своїх домівок у небезпечній зоні.

Мешканці заспокоюються, коли отримують інформацію про те, які сили та засоби задіяні, які  проводяться аварійно-рятувальні роботи та роботи по розмінуванню території, де працюють мобільні пункти по наданню гуманітарної допомоги тощо. Для деяких мешканців психологи є містком для телефонного зв'язку з родичами.  Особливу увагу фахівці психологічної служби приділяють дітям, для яких надання екстреної психологічної допомоги в умовах НС є запорукою їх подальшого психічного здоров’я.

Упродовж трьох діб групою надано психологічну допомогу 1120 особам. Особлива увага приділялась безпосередньо евакуйованим дітям. Психологи докладають максимум зусиль для зменшення негативного психологічного впливу, що зазнали люди під час вибухів боєприпасів на території арсеналу Міністерства оборони України.

Долучились фахівці і до профілактично-роз’яснювальної роботи. Під час спілкування з евакуйованими та населенням, яке самостійно повернулося до своїх домівок в зону надзвичайної ситуації, психологи доводили правила першочергових дій у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, надавали профілактичні листівки та розміщували матеріали пропаганди на видних місцях вулиць населених пунктів.

Мінливий емоційний стан людей, непомірне збудження, пригнічення, стан невизначеності майбутнього — найбільш розповсюджені випадки, що зустрічаються під час роботи з мешканцями населених пунктів. Тому головне завдання психологів ДСНС — зменшення впливу шкідливих негативних факторів на психоемоційний стан місцевих жителів.
 

УДСНС України у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини