Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:27:34

Комунальники показали технічний стан гідроспоруд на річці Стрижень у Чернігові

29.09.2018   10:27

Стрижень відноситься до малих річок. Довжина його 32 км, басейн водозбірної площі 158 кв. км. Перепад відміток від устя до витоку – 45 м. Початок річка бере біля села Осняки в Ріпкинському районі. А впадає, як усім відомо, в р.Десну – гирло р.Стрижень знаходиться в районі вул. Берегової в м. Чернігові. По Чернігову протяжність р. Стрижень – 8,25 км.

На річці розташовані три штучно зроблені водойми. Перша – на вул.Береговій, друга – на вул.Героїв Чорнобиля і третя – на вул.Єськова. Площа водойми на вул.Береговій – 7,4 га, обсяг зарегульованої там води – 255,8 тис. куб. м. На Героїв Чорнобиля площа водойми 17,9 га, обсяг зарегульованої води – 346 тис. кубометрів. На вул.Єськова – 17,4 га, 354 тис. куб. м.

Що зроблено по річці Стрижень?

У 2007 році київським інститутом «Укрводпроект» виготовлений паспорт р. Стрижень, що включає геологічні і гідрологічні. Замовником паспорту виступало Деснянське басейнове управління.

У 2010 році розроблені техніко-економічні показники екологічного покращення р. Стрижень у межах м.Чернігова. Замовник – Управління ЖКГ Чернігівської міської ради. І на підставі цього почалися розробки проектів реконструкції гідроспоруд.

На сьогоднішній день проведені – починаючи від гирла – реконструкція шахтних водоскидів на вул.Береговій, на вул.Героїв Чорнобиля і  Єськова. Це дає змогу регулювати рівні води в наших водоймах.

Про це 27 вересня розповів під час прес-туру на гідроспоруди розповів журналістам головний інженер проектів з реконструкції шахтних водоскидів на р.Стрижень, директор ТОВ «Водпроект-Чернігів» Анатолій Клименко.

Шахтний водоскид – це бетонна споруда, яка воду запускає через верх, переливом через шахту. Це називається форсований рівень – те, що переливається всередину водоскиду. Рівень по верхньому краю бетонного колодязя називається «зарегульованим» або «нормальним четвертим рівнем».

- Під час реконструкції до вже існуючих шахтних водоскидів прибудували виносні шахти. Це камери затворів. Тепер є змога скидати воду придонну, яка найбільш забруднена, замулена, застоюється, - через ці донні водовипуски, які прямо з’єднані з водовипускними трубами. А також - регулювати рівень нижче «нормального четвертого, - пояснив Анатолій Клименко, - От уявіть, що у вас ванна, яка не має нижньої зливної пробки – отаке в нас тут було зроблено.  Донні водовипуски були передбачені, але знаходилися в непридатному стані і просто не працювали.

Донні водовипуски мають розміри метр на метр, їх один або два (на кожній дамбі по-різному).

З історії: усі три гідроспоруди побудовані в 60-70-ті роки, проектантами були київські інститути. Першою будувалася та, що на вул. Єськова.

- До реконструкції в самих шахтах придонні затвори були, але непридатні для експлуатації. Вони заіржавіли, протікали – тому були давно заварені й закидані мішками для утримання води. Відновити їх було неможливо, ситуація була напіваварійна, - вважає Анатолій Клименко. – Тому й було прийняте рішення про прибудову додаткових виносних шахт з новими затворами. Тепер затвори на всіх трьох гідроспорудах є (для надійності їх мінімум 2, щоб другий був резервним, коли перший, наприклад, буде на ремонті).

Журналістам продемонстрували, що затвор дійсно справний: відкривається і закривається.

- Як можна переконатися кожному, гідроспоруди працюють, водне дзеркало водойм чисте, - звертає увагу працівник КП АТП 2528, яке зараз обслуговує гідроспоруди. – Санітарна очистка, тобто випуск застоялої води, проводиться восени і навесні. А самі гідроспоруди від нанесеного туди водою сміття чистяться по мірі необхідності. Підпливають на човні і дістають.

- Іноді деякі люди питають, чи не забруднить випуск придонної води Десну? Але в ній обсяг води набагато більший, тому навіть безпосередньо під час випуску вже через 100 метрів усе розбавляється, - пояснює Анатолій Клименко. -На сьогоднішній день у «Водпроект Чернігів» замовлено управлінням ЖКГ розробити заходи по регулюванню цих водойм. До Нового року буде розроблена спеціальна методика з регулювання рівня водойм щоби можна було підтримувати їх санітарний стан і передбачати пропуск повеней. Що дасть змогу пропустити повені? Хоч річка й невеличка, але її загальні обсяги води бувають значні.  Оці споруди за міцністю розраховані на пропуск максимальної повені раз на сто років. Паводок у цьому році – не максимальний з теоретично можливих, для спеціаліста він був трошки вище середньої повені. А ці споруди розраховані й на більші, вони їх витримають. Навіть ця весна показала: так, було навантаження, але споруди витримали без ушкоджень», - додав він.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини