Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:46:37

Лікарі наголошують: ефективність лікування залежить від вчасного виявлення хвороби

06.09.2018   11:47Агенцiя

Про реалізацію заходів щодо протидії ко-інфекції ТБ/ВІЛ у Чернігівській області говорили 5 вересня представники медичної сфери.

Організатори круглого столу – обласний протитуберкульозний диспансер та Управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Засідання провів головний лікар тубдиспансеру Микола Дейкун.

Участь у заході взяла представниця міжнародної організації РATH Олена Павленко, головні лікарі центрів первинної медико-соціальної допомоги, районні/міські фтизіатри, інфекціоністи, лікарі Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні захворюваність на туберкульоз в Україні у 10 разів вища, аніж у сусідніх Європейських країнах. При цьому близько 20% випадків захворювання залишаються невиявленими. Україна займає друге місце в європейському регіоні за поширеністю стійких форм хвороби, поступаючись лише Білорусі. Захворюваність на поєднану інфекцію туберкульоз/ВІЛ має стійку тенденцію до збільшення впродовж 10 останніх років.

Епідемічна ситуація на Чернігівщині із захворюваності на туберкульоз також залишається напруженою. У 2017 році зареєстровано 602 нові випадки хвороби, за 6 місяців поточного року – 303.

Зібрання обговорило особливості протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДУ. Зокрема мова йшла про проект Стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню та стратегію протидії ВІЛ 90-90-90 до 2020 року, завдяки реалізації якої очікується зменшення чисельності хворих на вірус імунодефіциту людини.

Основний акцент працівників медичних закладів – на попередженні ко-інфекції, що наразі має високий темп розповсюдження.

Тож Олена Павленко надала рекомендації щодо покращення якості ведення випадків з ко-інфекцією туберкульоз/ВІЛ.

– Головною умовою у боротьбі з хворобами ТБ/ВІЛ є налагодження взаємодії лікарів-фтизіатрів та лікарів-інфекціоністів з фахівцями центрами первинної медичної (медико-санітарної) допомоги. Така співпраця допоможе хворому на ТБ/ВІЛ отримувати повний спектр послуг, не виїжджаючи зі свого населеного пункту, – зауважила заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Ніна Товчига.

Можливості усунення прогалин та покращення якості надання послуг у сфері протидії ТБ/ВІЛ розглянули під час роботи у групах.

Фахівці медичної сфери радять не боятися проходити тестування на ВІЛ та консультуватися з лікарями. В області забезпечений широкий доступ населення до безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію. Послуги можна отримати в кабінетах «Довіра», стаціонарних відділеннях ЦРЛ та амбулаторіях сімейної медицини центрів первинної медико-соціальної допомоги.

На Чернігівщині створені необхідні умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечений доступ ВІЛ-інфікованих до проведення антиретровірусної терапії, лікування та профілактики опортуністичних інфекцій. Крім того, забезпечується соціальний та психологічний супровід ВІЛ-інфікованих. Здійснювати супровід хворих допомагає обласне відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Медичні працівники закликають громадян звертатися за допомогою, адже чим раніше буде виявлена хвороба, тим ефективнішим буде лікування.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.