Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:54:19

До 100-річчя державної служби України

22.08.2018   09:08Агенцiя

Про зародження державної служби України в період національно-визвольних змагань 1917–1921 рр., її сучасний розвиток та необхідність узгодження положень законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування йшлося під час традиційної веб-конференції до Дня незалежності України, яка відбулася в Чернігові 20 серпня в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

До спілкування через мережу Інтернет долучилися також співробітники центрів підвищення кваліфікації, науковці та викладачі внз з Миколаївської та Чернівецької областей. З вітальним слово до присутніх звернулася заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби в м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Ірина Галайко.

Обговорюючи історичний досвід становлення державної служби в Україні в період національно-визвольних змагань 1917 – 1921 рр., учасники зустрічі звернули увагу на перші кроки Української Центральної ради в цьому напрямку, зокрема її спроби у формуванні штатів центральних владних установ, намагання упорядкувати діяльність апарату державного управління на місцях та наміри щодо законодавчого оформлення державної служби, проголошені в проекті Конституції Української народної республіки. Однак інституційне оформлення державної служби та її професіоналізація вперше відбулися саме завдяки гетьману Павлу Скоропадському. Його три закони про обітницю (присягу), утримання та порядок призначення державних службовців визначили коло посадовців, для яких служіння державі стало професійною справою, їхнє матеріальне утримання та процедуру вступу на ту чи іншу посаду. Запровадженням їхнього належного матеріального забезпечення гетьман прагнув повернути престиж державної служби. Також заснована ним Державна канцелярія однією із своїх найважливіших функцій мала проведення кадрової політики стосовно службовців, які обіймали ключові посади в державному управлінні.

Подальша розмова стосовно питань синхронізації законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування продемонструвала, що сьогодні, як і сто років тому, на порядку денному продовжують залишатися питання соціального та правового захисту, професійного рівня, патріотизму та політичної нейтральності представників органів влади. Тому подальше доопрацювання законодавства про місцеве самоврядування має бути спрямоване на недопущення його розриву з державною службою, чітке визначення положень про посадові оклади службовців органів місцевого самоврядування, вимог до кандидатів, порядку вступу на службу в органи місцевого самоврядування, присвоєння категорій та рангів, а також переведення на ці посади колишніх державних службовців.

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини