Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 18:01:20

У школі № 19 модернізують басейн

01.08.2018   09:19

Зараз у Чернігівській школі № 19 триває капітальний ремонт басейну з заміною запірної арматури та обладнання на енергозберігаюче.

Басейн використовується для навчання плаванню та оздоровчих занять учнів цього закладу. Про суть і хід виконання робіт розповіли в Управлінні капітального будівництва міської ради та безпосередньо на самому об’єкті директор ТОВ «Укрпроектбасенй» Микола Туркоман.

Як здійснювався і здійснюватиметься підігрів води
Було: раніше кожного року на підігрів води тут витрачалося 600 тис грн. Свого устаткування, яке б забезпечувало підігрів води - не було. Просто відкручувався кран з гарячою водою і наповнювався басейн (облік води здійснювався лічильником). Через півгодини-годину вода холонула. Аби її знов підігріти, трішки води зливали, а нової гарячої додавали. Кожного дня 20-30 % від загального об’єму води зливалося і замінювалося.
Стане: встановлять теплові насоси, кожен матиме вихідну потужність по 26кВт. Максимальні енергозатрати одного цього теплового насосу 4,4 кВт електроенергії на годину, а видаватиме він 26 кВт тепла. Це дуже значна економія. Також буде встановлено два циркуляційні насоси марки Epsilon ЕР 300 КРІР50І (робочий, резервний).

Фільтрація та знезараження води: що було і як стане:
Було: Фільтрація відбувалася тільки за рахунок спуску та налиття 20-30% нової води в день.
Стане: фільтрація води складатиметься з двох етапів. Механічний та дезінфекційний.

Механічний – 4 рази на добу вся вода басейну (133 куб.м) буде проходити через піщані фільтри (спеціальний кварцовий пісок).У фільтрах буде залишатися весь механічний бруд (шматки епітелію, волосся, бруд). Ці фільтри очищаються за 6 хв раз на день або на два дні.

Дезінфекційний – встановлюються спеціальні автоматичні дозуючі станції та датчики, які будуть вимірювати рівень pH(міра активності іонів водню в розчині, тобто кількісно виражає кислотність розчину) та рівень вільного хлору в воді. Кожні 15 секунд датчики будуть вимірювати показники, після чого будуть подавати команду на дозуючу станцію на подачу хімічної речовини (чи зупинки в залежності від показників).

Тобто вода в басейн повертається після фільтрації, дезінфекції та підігріву.

Перлина цього проекту – встановлення провідного обладнання для обслуговування басейну, яке дасть змогу економити значні кошти

Майже всі в кого є басенй купують дорогавартістний стабілізований гіпохлорит натрію, аби за його допомогою знешкодити мікроорганізми у воді. А в 19-й школі встановлюється спеціальне обладнання, яке буде самостійно виробляти гіпохлорит натрію (рідкий, не сатабілізований) для чистки води. Вже встановлюється спеціальне електролізне модульне устаткування

Розрахунки вартості купівлі готового стабілізованого гіпохлориту натрію та ціна самовиробленого хімічного розчину показала:

Каністра гіплохлориту натрію (з додатковою хімією як стабілізатором) вагою в 35 кг коштує 1200 – 1500 грн.

А в ЗНЗ №19 буде вироблятися не стабілізований рідкий 0,5% гіпохлорит натрію (чистий), який буде коштувати орієнтовно до 200 грн.

Вартість усіх робіт згідно проекту - 1,5 млн грн. Роботи виконує ТОВ «Укрпроектбасейн». Окупність проекту - 2,5 – 3 роки. Роботи виконуються за сучасними технологіями, обладнання - світових стандартів, провідних закордонних та вітчизняних фірм.


Довідково:
Довжина басейну 17 м, ширина 7,8 м, середня глибина 1 м, об’єм басейну 133 куб.м. Пропускна спроможність - 24 чол. за одне заняття, кількість груп -10 за одну навчальну добу.



Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини