Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:47:03

Чому зростає рівень води у річці Білоус?

31.07.2018   09:43

До Деснянського басейнового управління водних ресурсів у липні зросла кількість звернень громадян з приводу підтоплення домогосподарств та прибудинкових територій водами річки Білоус.

За даними гідрологічних спостережень, з 17.07.2018 на річці Білоус відбулося різке підвищення рівнів води. Найвищий рівень по посту «Кошівка» було досягнуто 25.07.2018, він склав 336 см (при цьому рівень виходу води на заплаву становить 350 см). Станом на 26.07.2018 рівень дещо знизився і становить 330 см.

Основна причина – велика кількість атмосферних опадів. Так, за даними метеомайданчика Чернігівського МУВГ, починаючи з 15.07 по місту Чернігів і його околицях випало близько 150 мм опадів. Оскільки річка має атмосферне живлення, то ці опади значно вплинули на рівень води.

Крім того, внаслідок значного господарського освоєння та масової забудови, заплава річки (особливо поблизу м. Чернігів) зазнає значного антропогенного навантаження. Основними причинами порушення функціонування р. Білоус як природного водотоку є стічні води, що надходять з урбанізованих територій, засмічення русла та заплави річки поваленими деревами та побутовим сміттям. Місцями в межах русла річки Білоус спостерігаються затори з повалених дерев і сміття, що утруднює природний стік води.

Організація робіт у галузі регулювання водних відносин, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварій та стихійного лиха, погіршенням якості вод або їх шкідливою дією, залучення у встановленому порядку до цієї роботи підприємств, установ і організацій, відповідно до п. 5 ст. 10 Водного кодексу України, належить до відання сільських, селищних, міських та районних у містах рад.


Довідково:
Білоус – мала річка, що належить до басейну Десни і є її правою притокою першого порядку. Річка протікає по території Ріпкинського і Чернігівського районів Чернігівської області. Довжина річки – 56,9 км, площа водозбору 614 км2. Річка має п’ять приток довжиною понад 10 км – річки Хохла, Свишень, Струга, Рудка, Ільгівка, загальна довжина яких 138,7 км. Власний стік річки зарегульований помірно (4 руслові ставки).



Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини