Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:18:48

У Михайло-Коцюбинській громаді презентували успіхи та розповіли про реальні досягнення

29.06.2018   12:15

25 червня Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував навчальний візит представників Ріпкинського, Чернігівського та Менського районів до Михайло-Коцюбинської об’єднаної громади.

Учасники візиту – голови та секретарі сільських рад, які ще обдумують рішення про створення ОТГ. Також у поїздці взяли участь журналісти.

«Представникам необ’єднаних громад корисно дізнатися про результати, які приносить в населені пункти реформа децентралізації. Ми можемо багато говорити про позитивний досвід, переваги та інші речі, але поки на власні очі не побачиш – не повіриш. Тому і запросили представників цих трьох районів до Михайло-Коцюбинської громади», - розповіла Людмила Чабак, радник з децентралізації Чернігівського ЦРМС.

Михайло-Коцюбинська громада стала об’єднаною у 2016 році. До її складу увійшли вісім сільських рад та одна селищна – всього 18 населених пунктів. Центральна садиба знаходиться у селищі Михайло-Коцюбинське. Сьогодні ще три сільські ради виявили бажання увійти до громади. І найближчим часом територія буде охоплювати 35 населених пунктів, а кількість жителів буде майже десять тисяч.

За словами Віктора Єреми, першого заступника Михайло-Коцюбинського селищного голови, до об’єднання бюджет громади складав дев’ять мільйонів гривень, а на цей рік планується отримати до 45 мільйонів. Основними платниками податків є сільськогосподарські підприємства, фермери, газові заправки та магазини. Два місяці тому на території громади урочисто запустили завод з переробки зерна "Добродія Фудз"- сучасне підприємство європейського зразка з великими потужностями. Персоналу там зовсім мало, тому що за новими технологіями все автоматизовано. З цим підприємством громада уклала соціальну угоду і сподівається на подальшу співпрацю.

«З тими підприємствами, податкові надходження від яких невеликі, селищна рада укладає соціальні угоди і коли треба, залучає до робіт, наприклад, з благоустрою», - розповів Віктор Єрема.

Михайло-Коцюбинська громада приділяє неабияку увагу благоустрою. Тут запровадили посаду, яка так і називається «працівник з благоустрою». Об’єднання сприяло і відновленню комунального підприємства, яке обслуговує водогони в селах, косять, орють, вивозять сміття, чистять сніг, надають ритуальні та інші послуги. Цікаво, що у громаді вирішили не купувати нову техніку для цього КП, а відремонтували стару та придбали до неї різні щітки, насадки та інше обладнання. В результаті вийшов непоганий парк спеціального транспорту.

Також тут запроваджують роздільний збір сміття, на території населених пунктів встановлені спеціальні контейнери для збору скла і пластику.

Багато чого вже зроблено у населених пунктах, які увійшли до складу громади. Встановлюється освітлення, ремонтуються заклади освіти і культури, потроху відновлюються дороги та пишуться проекти. На початку року була затверджена стратегія розвитку громади, писати яку допомагали експерти Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Наразі керівництво громади працює над створенням повноцінного Центру надання адміністративних послуг (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»), при селищній раді відкрито Центр надання соціальних послуг. На роботу взяли 20 працівників, для яких закупили спецодяг і велосипеди. А ще в ОТГ подумують відновити роботу геріатричного центру для літніх людей, який раніше працював у приміщенні лікарні.

Громада з перших днів свого офіційного існування створила відділ освіти, культури та спорту і забрала освітні заклади у підпорядкування. Учасники візиту відвідали Михайло-Коцюбинську гімназію, яка стала опорною школою. Сьогодні в навчальному закладі проводяться ремонтні роботи. Вже поставили 276 металопластикових вікон, зробили капітальний ремонт їдальні та купили обладнання для кухні. Також придбали нові сучасні меблі та обладнання для класних кімнат. Але найбільшою гордістю громади на сьогодні є перше в області надсучасне футбольне поле зі штучним покриттям розміром 44х22 м, яке відкрили у червні.

"Це - перше в області поле, створене за програмою будівництва футбольних полів зі штучним покриттям на умовах співфінансування: 50% - держава, 50% - громада, загальна вартість - 1,5 млн. Ним будуть користуватися як учні гімназії, так й інших навчальних закладів ОТГ, вихованці ДЮСШ "Колос", що працює на базі нашої гімназії, а також дорослі - у нас є футбольна команда "Олімпік", - розповідає Микола Шпак, директор Михайло-Коцюбинської гімназії. І додає, що футбольне поле відкрите для всіх жителів громади, які бажають тренуватися і виконують правила користування (спортивне взуття, не смітити, не псувати інвентар).

Кожна громада Чернігівщини звертає особливу увагу на розвиток культурного та туристичного потенціалу, переплітаючи минулі традиції та сучасність.

Про народні звичаї та обряди Михайло-Коцюбинської громади можна дізнатися у музеї громади. Тут можна побачити виставку старовинного вбрання із власної колекції  Наталії Шурди, зберігачки музейних фондів. Також тут створені "Співочий музей" та етноколектив "Руна". За словами дівчат, учасниць колективу, співають вони тільки акапельно і тільки автентичні пісні.

Родзинкою Михайло-Коцюбинської об’єднаної громади є створення її літопису. «У нас кожен населений пункт має свій літопис (ця традиція була започаткована в Чернігівському районі). Хто веде його, хто ні, але ми почали писати літопис нашої об’єднаної громади. Адже у нас стільки всього відбувається - у голові все не втримаєш. Мине час, і історикам-краєзнавцям буде легше працювати», - зазначає Віктор Єрема.

Літопис громади і кожного її села - це велика книга з розділами. Є електронний варіант, але книга, вважають тут, це солідно і є що гостям показати. Окрім подій і досягнень, у ній залишають автографи поважні гості та відомі діячі, які відвідують громаду.

На території громади є успішний приклад розвитку «зеленого» туризму – це садиба «Андріївські озера». Для туристів тут є великий спектр послуг - від місця для намету до організації екскурсій та весіль. Все культурно, чисто та по-сучасному.

Для учасників навчального візиту важливо було не тільки побачити успіхи громади. Хотілося розпитати людей про їх життя після об’єднання. Особливо цікавила роль старости та які ж обов’язки він виконує і чи не ображають приєднані села.

Марина Галько, староста Андріївського округу, розповіла: «Життя стало кращим завдяки тому, що з’явилися кошти для розвитку. Якщо раніше ми робили лише поточні дрібні ремонти, то тепер пишемо проекти на капітальні ремонти школи, садочку, стадіону. Будемо робити ремонт доріг. Крім того, після об’єднання у нас в старостаті не тільки не відбулося скорочення, а і навпаки додалися посади касира та працівника з благоустрою». За її словами «центральна садиба» завжди йде на діалог, враховує думки старост.

Своїми враженнями про зустрічі у громаді поділилася Світлана Бицько, секретар Добрянської селищної ради. «Це був дуже пізнавальний візит до Михайло-Коцюбинської громади. Ми побачили реальні зміни і у житті сіл, і у розвитку територій. Села отримують нове дихання, відновлюються крок за кроком. Звичайно, що у кожної громади свій шлях і особливості. Але мені хочеться, щоб і на нашій території відбулися зрушення в напрямку децентралізації та розвитку».


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини