Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:32:28

Щороку в області реєструється біля 300 випадків захворювань на рак шлунка

05.06.2018   08:37Агенцiя

Рак шлунку – одне з найбільш поширених злоякісних захворювань і залишається надзвичайно гострою проблемою. Смертність за останні роки в нашій країні й у світі не знизилася. Виявлення ранніх форм раку є єдиним шансом на одужання, акцентує увагу лікар, хірург-онколог абдомінального відділення з урологічними ліжками Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Олександр Жилін.

У 2017 році зареєстровано 297 випадків (показник захворюваності 29,0 на 100 тис. населення, що на 62,9% вище середнього показника по Україні – 17,8).

Звідки береться рак?

Серед чинників, що сприяють розвитку раку шлунку, називаються особливості дієти і чинники навколишнього середовища, куріння, інфекційний і генетичний чинники. Доведена залежність частоти виникнення раку шлунку від нестачі вживання аскорбінової кислоти, надлишкового вживання солі, маринованих, пересмажених, копчених продуктів, гострої їжі, тваринного масла. Серед причин також є зловживання алкоголем. Існують дані про залежність раку шлунку від інфікованості Helicobacterpylori. Вважається статистично доведеним, що в інфікованих людей підвищений ризик розвитку цієї хвороби.

– У більшості випадків рак шлунку розвивається на фоні тривало існуючих передпухлинних станів слизової. Передраковими захворюваннями шлунку називають стани, які згодом можуть перейти в рак або на їх фоні частіше розвивається рак. До таких захворювань відносять хронічну виразку шлунку, поліпи шлунку, гіпертрофічний гастрит, перніціозна (В12-дефіцитна) анемія, хронічний гастрит зі зниженою кислотністю шлунку. Крім того, ризик злоякісної пухлини шлунка вище в осіб, що перенесли видалення частини шлунку через якусь іншу хворобу, – коментує Олександр Жилін.

Тривожні дзвіночки

У початковій стадії рак шлунку розвивається безсимптомно і виявляється як випадкова знахідка. На жаль, рак шлунку не має специфічних симптомів. До ознак захворювання відносять:
·      біль у верхній частині живота;
·      нудоту;
·      зниження апетиту;
·      почуття пересичення їжею, навіть коли хворий практично нічого не їв;
·      кислотну печію;
·      періодичне здуття живота;
·      блідість шкіри.

Пухлина може бути джерелом кровотечі, яка проявляється чорним стулом, блювотою типу "кавової гущі", анемією. Для пухлин стравохідно-шлункового переходу характерно порушення ковтання. Крім того, у хворих на рак шлунка часто відмічається схуднення, слабкість, швидка стомлюваність.

Блювота частіше свідчить про локалізацію пухлини в ділянці виходу зі шлунку. Локалізація пухлини в ділянці дна шлунку може викликати болі в лівому підребер’ї або за грудиною, симулюючи ішемічну хворобу серця.

Сучасні методи діагностики


Як правило, лікар призначає езофагогастродуоденоскопію з біопсією. Боятися таких слів не слід  – це основні методи діагностики. Рентгеноскопія шлунку більш точно оцінює поширення пухлини по підслизовому шарі. У разі підслизового росту пухлини рентгенологічний метод може виявитися основним для діагностики. Комп’ютерна томографія (КТ) іноді використовується для діагностики, але метод не можна назвати точним і чутливим при раку шлунка.

Як лікують?

Основними методами лікування раку шлунку є: операція, хіміотерапія і опромінювання. Часто найкращим підходом до лікування може бути застосування двох і більш методів.

У тому випадку, коли радикальне лікування неможливе, терапія направлена на полегшення симптомів хвороби, таких як порушення ковтання, блювання, кровотеча.

Оперативне втручання: у залежності від виду раку шлунку і стадії захворювання може бути виконана операція з видалення пухлини разом із частиною шлунка або всім шлунком. По можливості хірург залишає неуражену частину шлунку. Навіть якщо рак занедбаний і не може бути повністю видалений, операція може допомогти запобігти кровотечі з пухлини або сприяти проходженню їжі через кишківник. Цей тип оперативного втручання називається паліативним, виконується з метою полегшення або запобігання симптомам, а не з метою виліковування від раку.

Хіміотерапія – це використання протипухлинних препаратів для знищення пухлинних клітин. Хіміотерапія зазвичай використовується в занедбаних випадках. Вона може бути основним методом лікування або може використовуватись до чи після операції. Є дані про те, що хіміотерапія в поєднанні з променевою терапією може загальмувати рецидив хвороби і продовжити життя хворих з поширеним процесом. Хіміотерапевтичні препарати не тільки знищують пухлинні клітини, але й можуть пошкодити нормальні клітини, що призводить до побічних ефектів − нудоти й блювання, рідкого стулу, втрати апетиту, облисіння, виразок у роті, підвищеного ризику інфекційних захворювань у зв’язку зі зниженням кількості лейкоцитів.

Променева терапія: метод лікування раку шлунку  іонізуючою радіацією. Основне завдання променевої терапії − блокада і знищення ракових клітин. До побічних ефектів променевої терапії відносять променеві опіки, що формуються внаслідок тривалого впливу на певну ділянку. Крім того, після променевої терапії у хворого можуть спостерігатися променеві реакції: слабкість, швидка стомлюваність, нудота, блювання, випадання волосся, ламкість нігтів, серйозні порушення кількісного складу крові.

Онконастороженість – головне!

Клінічні прояви раннього раку шлунку не є специфічними. Тому для більш раннього виявлення раку шлунку повинна бути онконастороженість.

− Хворим із груп ризику, у яких є передракові захворювання,  які страждають на анемію, несподівано втрачають вагу і тим, чиї близькі родичі хворіли на рак шлунку, необхідно звертатися до лікаря і своєчасно обстежуватись. Дієвою мірою профілактики може бути зміна характеру харчування, навіть стилю життя. Лікування хворих повинно проводитись у спеціалізованих установах, – наголосив хірург-онколог Олександр Жилін.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини