Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:18:29

Захистимо заповідні території від браконьєрів

11.05.2018   12:05Агенцiя

У відповідності до Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, що знаходяться у межах території України є об'єктами права власності Українського народу. Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов'язком держави.

Одним із способів захисту природи від небажаного  впливу людини, або навіть від повного її знищення, є збереження середовища існування рослинного і тваринного світу через створення заповідних територій. Лише вони здатні зберегти хоча б частину дикої природи такою, якою вона є насправді.

Чернігівська область є лідером в Україні за кількістю об'єктів природно-заповідного фонду. До їх числа входять і об'єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, в тому числі: ботанічні заказники - "Оболонський" (Коропський район), "Середовщина" (Ніжинський район), "Путивський" (Новгород-Сіверський район), "Брецький" (Корюківський район), гідрологічні заказники - "Болото мох" (Сновський район), "Дорогинський" (Ічнянський район), "Кравчукове болото" (Ніжинський район), ландшафтний заказник "Замглай" (Ріпкинський район) та інші.

Такі території та об'єкти підлягають особливій охороні відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України".
 
Не зважаючи на те, що в Україні повністю заборонено полювання в природних заповідниках; заповідних зонах біосферних заповідників, національних парків, ландшафтних регіональних парків; заказниках; заповідних урочищах, браконьєрство залишається реальною загрозою чисельності диких тварин в них. Зокрема, спорудження мисливських веж для індивідуального і облавного полювання слугує створенню сприятливих умов  для знищення тварин браконьєрами.

Але виявити мисливські вежі, споруджені в глухих місцях, що заховані між деревами або облаштовані безпосередньо на деревах, силами лише працівників Державної екологічної інспекції дуже складно, оскільки об'єкти природно-заповідного фонду розміщені на значній території області.

Настала тепла пора року, сприятлива для походів, екскурсій, відпочинку на природі,  тому звертаємось до небайдужих громадян, активістів, громадських організацій з проханням допомогти виявляти можливі місця браконьєрських засідокна територіях природно-заповідного фонду, в тому числі про місця обладнання мисливських веж. Про факти браконьєрства та координати облаштованих засідок  просимо повідомляти  до Державної екологічної інспекцій у Чернігівській області за номером 651-362, електроннаадреса chernigiv@dei.gov.ua або до Національної поліції.


Державна екологічна інспекція у Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини