Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:03:44

Школа бойових медиків

29.03.2018   14:23

На Чернігівщині на базі 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України «Десна» курсанти навчального центру тактичної медицини опановують тактичну медицину за стандартами НАТО та на основі досвіду роботи медиків у районі АТО.

Це єдиний в Україні навчальний центр сучасного рівня, де готують бойових медиків тактичного рівня «взвод-рота». Всі інструктори центру успішно пройшли американський курс тактичної медицини Combat Medic (68W). Центр запрацював торік у травні. Випускники першого курсу, а це 33 бойові медики, вже у військах.

Сьогодні в центрі добігає кінця навчання курсантів другого набору
Вибух, за мить постріли, вогонь, димова завіса накриває військовий автомобіль. На снігу сліди крові, крики та стогін поранених. Муляжі поранених та спецрідина замість крові створюють доволі реалістичну картинку. Курсанти центру тактичної медицини відпрацьовують надання допомоги на полі бою, під вогнем противника.

За словами інструкторів, під час такого заняття суто медична частина тренування незначна, тут більше фізичної і тактичної складових підготовки курсантів.
 
За сценарієм заняття, група висувалася на підсилення однієї з «нульових» позицій наших військ, але під час руху вантажівка наїхала на вибуховий пристрій. У групі двоє постраждалих. Під час розвантаження почався обстріл, стало зрозуміло, що це засідка ДРГ противника. Бійці розсипаються навколо підірваної машини, займаючи кругову оборону. До поранених підповзають медики та оглядають їх по всьому тілу. Під прикриттям димової завіси за допомогою евакуаційних лямок та амуніції, переповзаючи, вони витягують поранених з-під обстрілу. Природній ландшафт дозволяє облаштувати для поранених невеличке «гніздо». Під прикриттям стрільців бойові медики вкладають поранених на ноші різних типів. Особливу увагу приділено попередженню розвитку гіпотермії, бо постраждалі, за мінусової температури близько 20–30 хвилин лежачи на ношах практично нерухомо, можуть досить швидко замерзнути. Тому в цій ситуації обов’язково застосовуються термоковдри. Тим часом командир по рації викликає допомогу. Отримавши координати прибуття транспорту для «медеваку», він розподіляє завдання та дає команду розпочати рух. До транспортування поранених та захисту від переслідування противником додає значних труднощів курсантам, серед яких чимало дівчат, і складна лісова місцевість із пагорбами і глибоким снігом. Кожен поранений зі зброєю, бронежилетом та каскою важить не менше ста кілограмів. Крім того, медики мають чималенький наплічник з медичним майном. По глибокому снігу поранених легше волочити на спеціальних ношах американської розробки, конструкція яких дозволяє тягнути пораненого навіть одному бійцю. За всіма діями групи уважно спостерігають інструктори, додають ввідні. Вони навмисно ускладнюють координацію у групах, постійно змінюючи «ролі» курсантів. Хтось сьогодні виконує обов’язки командира взводу, інші медика чи стрільця, а наступного заняття їхні обов’язки зміняться. Під час транспортування поранених медики контролюють їхній стан: чи не втратили вони свідомість, наповнення пульсу, дихання, реакції тощо. На точці «рандеву» групу вже чекає транспорт для евакуації поранених. Помітно, що курсанти втомлені. Але сьогоднішнє заняття проводиться без часових нормативів, головна увага на правильність виконання завдань. За попередніми оцінками керівників занять завдання виконано. Детальний аналіз дій підрозділу бойових медиків з переглядом відеофіксації та оцінюванням роботи кожного курсанта відбудеться дещо пізніше. Бійці збирають спорядження та висуваються до місця дислокації.

Минув ще один день навчання бойових медиків. За словами командування центру, курсанти оцінюються впродовж усього навчання. Теоретичну складову визначення навченості курсантів становлять шість тестових завдань по 20 питань у кожному. Практична складова — це 35 заліків із різних видів навичок. Щотижня за результатами навчання визначається рейтинг кожного курсанта, їх вивішують у казармі.

На «екваторі» курсу, за результатом двох місяців навчання, з курсантами проводяться проміжні співбесіди, під час яких обговорюються їхні досягнення, недоліки, напрямки роботи щодо їхнього усунення. Якщо до цього курсант не набирає 70% успішності в навчанні, зазвичай він залишає курс. Наприкінці курсу курсанти мають скласти дводенний комплексний іспит, під час якого оцінюються індивідуальні та колективні дії бойових медиків у польових умовах.

Крім цього, вони окремо складають залік з інструкторської підготовки та проходять клінічну практику в місцевому військовому госпіталі.


Вадим Мисник

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини