Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:36:55

Відбулося розширене засідання колегії Управління охорони здоров’я обласної держадміністрації

26.03.2018   16:35Агенцiя

22 березня в актовому залі КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» відбулося розширене засідання колегії Управління охорони здоров’я обласної держадміністрації, на якому були підведені підсумки роботи галузі охорони здоров’я області в 2017 р. та визначені пріоритетні напрямки діяльності на 2018 р.

У своєму виступі начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації наголосив, що в медичній галузі області активно впроваджується медична реформа. Уже створені 4 госпітальних округи (Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький, Північний), які будуть надавати медичну допомогу населенню області на вторинному рівні.
 
Заклади охорони здоров’я, охоплені госпітальним округом, залишатимуться у власності й підпорядкуванні місцевих органів влади, що є учасниками госпітального округу. Створені госпітальні ради для координації дій, напрацювання пропозицій щодо організації та функціонування медичної допомоги у межах кожного госпітального округу і підготовки й затвердження перспективних планів розвитку госпітальних округів на 5 років (з урахуванням потреби модернізації та необхідних ресурсів). Оптимізація мережі через госпітальні округи дозволить вирішити більшість проблем вторинного рівня медичної допомоги, оскільки збалансовує місцеву автономію та керованість процесу Урядом, а також створить відповідні фінансові стимули.

На колегії було піднято і кадрову проблему, яка є актуальною для Чернігівської області вже багато років. Не вистачає лікарів сімейної медицини, укомплектованість ними медичних закладів області склала 64,9%. Необхідно більшу увагу приділяти кадровому питанню на місцях, адже забезпеченість лікарями залишається низькою. 27% лікарів хірургічного профілю в області – пенсійного віку. Для покращення кадрової ситуації в медичній галузі області, головою держадміністрації вирішується питання відкриття філіалу Донецького медичного університету в Чернігові.

Чернігівська область активно приймає участь в урядовій програмі «Доступні ліки». Тільки у 2017 р. за цією програмою було профінансовано більше 18 млн. грн. На 2018р. заплановано виділення 26 млн. 631 тис. грн. Коштів вистачає, але для ефективної реалізації програми необхідно більш активно приймати в ній участь як медичним працівникам, так і працівникам фармацевтичної галузі. Начальник Управління охорони здоров’я Гармаш П.П. наголосив, що кожна аптека, яка знаходиться на території лікувального закладу, повинна бути учасником урядової програми «Доступні ліки».

З 1 березня 2018 р. в Чернігівській і ще в 11 областях України запрацював флагманський проект щодо впровадження серед медичних працівників ефективних моделей тестування на ВІЛ. Цей проект фінансується американським агентством в розмірі 22 млн. доларів і розрахований на 5 років. Завдання цієї програми навчити лікарів максимально виявляти людей з ВІЛ. У рамках цього проекту в області проводяться навчання медичного персоналу, медичні заклади забезпечуються швидкими тестами на ВІЛ. У 2018 р. цією програмою в Чернігівській області будуть охоплені райони, де спостерігається високий рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію, а саме, в проекті будуть брати участь Прилуцька ЦРЛ та ЦПМСД, Чернігівська ЦРЛ та ЦПМСД, Новгород-Сіверський, Козелецький, Бахмацький, Корюківський та Сновський ЦПМСД.

У засіданні колегії прийняв участь голова комітету громадської ради з питань охорони здоров’я при обласній держадміністрації Осадців Іван Васильович, який наголосив, що реформування медичної галузі має незворотній характер і задачі громадської ради полягають в роз’ясненні суті реформи громадянам. Осадців І.В. запросив головних лікарів медичних закладів області на засідання круглого столу, яке відбудеться 29 березня в облдержадміністрації, де буде можливість спільно з представниками влади напрацювати напрямки роботи медичної галузі області.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини