Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:45:19

Короїд не спить! Небезпечний шкідник дістався заповідних зон

21.03.2018   13:06

Небезпечний шкідник – верхівковий короїд, який вражає хвойні деревостани, дістався Ніжинщини. За словами директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрія Болоховця, сьогодні площа вражених шкідником лісових насаджень сягнула 324 гектарів. Вражає короїд здебільшого найкращі на найвищі дерева. Не оминув шкідник і заповідні зони, зокрема, регіональний ландшафтний парк «Ніжинський».

В приміщенні Ніжинської районної ради відбувся брифінг, присвячений необхідності вилучення уражених верхівковим короїдом хвойних дерев на території РПЛ «Ніжинський».

Доповідачами виступили голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, перший заступник голови Ніжинської райдержадміністрації Сергій Батрак, директор ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець, директор регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» Сергій Мельникович.

Як пояснив директор держпідприємства «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець, для того щоб провести рубку  в природо-заповідному фонді потрібно покликати спеціалістів Київлісозахисту, спеціалістів із департаменту екології природних ресурсів Чернігівської області, провести додаткове обстеження із залученням науковців.

«Кожна ділянка підлягає окремому обстеженню, кожному дереву присвоюється номер, в якому вказана причина, по якій дане дерево береться в рубку, - каже директор держпідприємства. – Живі дерева теж потрібно рубати, якщо є на те причина. Називаю такі причини: зламана вершина дерева, якщо вершина втрачена на дві третини, дерево, вражене смоляним раком, і найбільша проблема на сьогоднішній день – це короїд., - продовжує він. – Цей жучок пошкоджує дерево за дуже кроткий термін. При цьому, він вражає найкращі дерева, оскільки такі дерева найвищі, найбільше прогріваються сонцем і для цього шкідника це - найбільш сприятливі умови. Тобто, вершину вже втрачено, дерево загинуло, але знизу ще буде частина живої деревини. Втім, це не означає що ці дерева не потрібно видаляти. Якщо цього не зробити, то шкідник піде далі».

За словами Юрія Болоховця, нині в лісових масивах, які обслуговує держпідприємства 324 гектарів хвойних насаджень вражені короїдом.

Протистояти поширенню верхівкового короїда лісівники Чернігівщини найбільш ефективно можна тільки завдяки своєчасному очищенню лісосік, проведенню рубок головного користування, спрямованих на відтворення деревостанів природного походження та формування рубок догляду деревостанів мішаного складу. Не зайвим буде, на думку спеціаліста, своєчасно та терміново вилучати свіжозаселені стовбуровими шкідниками дерева.

«Якщо все буде за білоруським сценарієм, то після короїда в найближчі два-три роки соснові насадження будуть втрачені суттєво», - ділиться песимістичними прогнозами директор держпідприємства.

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства, площа уражених основних насаджень у підвідомчих управлінню підприємствах сягнула 10 тисяч гектарів.

 
За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини