Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:58:41

Презентація проекту по управлінню ресурсами Дніпра

16.03.2018   11:00Агенцiя

15 березня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася презентація транскордонного міжрегіонального проекту по підвищенню екологічної свідомості та ефективності комплексного управління транскордонними водними ресурсами річки Дніпро в Чернігівській і Гомельській областях.

Протягом заходу організатори розповіли:
• як відбуватиметься реалізація проекту в галузі комплексного управління транскордонними водними ресурсами;
• яку користь від реалізації проекту матимуть жителі транскордонних регіонів;
• як планується підвищувати обізнаність громадян щодо захисту довкілля та розумінню необхідності збереження води.

Розпочав захід завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, метрології і фізики Чернігівського національного технологічного університету Анатолій Приступа, який зазначив, що даний проект виконується в рамках програми територіальної співпраці країн східноєвропейського партнерства, має фінансування з ЄС та організацій учасників проекту, дана програма є комплексною, багатовекторною і спрямована на підвищення ефективності системи моніторингу гідрологічних, метеорологічних, екологічних параметрів ріки Дніпро, адже це питання дуже актуальне на сьогодні, бо за нинішньою системою моніторингу досліджується мало параметрів, а методи вимірювання і контролю є застарілими та виконуються вручну, що в разі надзвичайних ситуацій унеможливлює їх оперативність.

«Тому в рамках проекту передбачається будівництво 2 сучасних автоматизованих комплексів, що включатимуть низку сенсорів, які будуть контролювати дуже багато різних параметрів — рівень води, швидкість та напрямок вітру, температуру, відносну вологість, атмосферний тиск, параметри екологічного складу води та радіаційного фону, - зауважив пан Анатолій, - ці станції передбачається створити повністю енергетично автономними на основі фотоелектричних перетворювачів, що зробить проект енергетично незалежним, а для передачі інформації буде застосовано бездротову мережу зв’язку, тобто сигнали від сенсорів будуть надходити і зберігатися у спеціальній базі даних, до якої матимуть доступ країни та організації, задіяні в контролі та управлінні водними ресурсами, також буде створено web–додатки, до яких матимуть доступ будь-які користувачі, себто населення транскордонних територій зможе мати оперативну інформацію про рівень води в Дніпрі».

Крім того, за рахунок цього проекту (термін реалізації якого складає 16 місяців) відбудеться оптимізація взаємодії відповідних спеціальних організацій (українських та білоруських) під час надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, також буде проведено низка інформаційних заходів серед населення.   
 
Україна та Білорусь мають спільний кордон довжиною 600 км, більшість якого проходить водою, що зумовлює необхідність транскордонного співробітництва, одним із шляхів якого і є згідно нового проекту створення гідрологічного посту у селищі Любеч, адже саме там досить інтенсивно розмивається лівий берег українського кордону (себто річка інтенсивно забирає територію України), - доповів заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадим Потапенко, -  зараз там побудовано берегоукріплення довжиною близько 1 км, де й буде встановлено новий гідрологічний пост, що зможе вимірювати не лише рівень, а і якість води, яка потрапляє до нас з-за кордону.

Керівник ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» Олександр Підгорний звернув увагу, що на сьогодні громадські організації (ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» та ГО Центр «Доброчин») задіяні у проекті, обов’язки яких будуть у співпраці з місцевим населенням – проведенні флеш-мобів, тренінгів, семінарів, круглих столів, інформуванні через ЗМІ, що має на меті підвищення громадянської свідомості та толерантності громади (як українців, так і білорусів), їх екологічного сумління та відповідального ставлення до водних ресурсів.

Підготовку та ідею проекту було розпочато 2 роки тому, адже він полягає не лише у встановленні гідрологічних постів, а й у зміні свідомості громади, яка має стати більш відповідальною та обізнаною екологічно, для чого розроблено різні методи для окремих цільових груп людей – зазначила керівник ГО Центр «Доброчин» Наталія Дрозд, - цей проект є пілотним та показовим і в разі його успіху досвід може бути застосованим для інших річок та територій України, також планується опитування населення як до впровадження проекту, так і після нього, щоб зрозуміти реальну його ефективність.

«Про перебіг проекту буде постійне інформування, а оскільки його анонсовано напередодні всесвітнього Дня води, то хочеться ще раз нагадати людям про важливість збереження якості води та турботу про наступні покоління», - завершила пані Наталія.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини