Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:27:29

Як ефективно протистояти епідеміям ВІЛ та туберкульозу

09.03.2018   09:31Агенцiя

За рівнем захворюваності на ВІЛ та туберкульоз Чернігівщина посідає сьоме та восьме місце в Україні відповідно. З одного боку така позиція свідчить про непоганий рівень виявлення захворювань, а з іншого — про загрозливі тенденції їх розповсюдження.

Про те, як скоординовано протидіяти викликам туберкульозу, ВІЛ-інфекції та поєднаної патології ТБ/ВІЛ говорили вчора фахівці управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, лікарі-фтізіатри та інфекціоністи, представники громадських організацій, що опікуються інтересами хворих.

За інформацією заступника головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Ніни Товчиги, епідемічна ситуація в області залишається напруженою — на диспансерному обліку перебуває 946 хворих на активний туберкульоз. Протягом минулого року зафіксовано 602 нових випадки захворювання, 357 із них — із бактеріовиділенням. Понад 80% хворих на цю недугу належать до соціально вразливих верств населення. Шістнадцятеро із нововиявлених хворих — діти.

З приводу ВІЛ-інфекції минулого року в області зареєстровано 533 особи: 453 ВІЛ-інфікованих та 80 дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями. Всього під медичним наглядом на Чернігівщині перебуває 4053 хворих на цю інфекцію.

Проте все частіше медики фіксують випадки, коли обидві ці соціально небезпечні патології поєднуються між собою у так звану ко-інфекцію. Так, на сьогодні в області обліковується 208 ВІЛ-інфікованих з активною формою туберкульозу, 45 таких хворих померло лише протягом минулого року.

Тож перед медиками стоїть завдання не лише обстежувати пацієнтів та призначати відповідне лікування, а й контролювати подальший прийом препаратів.

Проте, за словами заступника головного лікаря КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» Ярослава Вольського, зробити це непросто.

— Після перебування у стаціонарі пацієнт переходить на амбулаторне лікування. На жаль, на цьому етапі він часто або зникає, або не лікується. Тому необхідно запровадити більш жорсткий супровід з боку сімейних лікарів, які контролюватимуть прийом пацієнтом необхідних для одужання ліків. Для того на Чернігівщині створено та запроваджено унікальну модель, коли носій інфекції може консультуватися із лікарем за допомогою скайп - зв’язку та приймати препарати під контролем на відстані, — зазначив Ярослав Вольський.

Та попри труднощі у виявленні та лікуванні таких хворих, медикам все ж вдалося майже на чверть знизити смертність від цих захворювань та уповільнити темпи появи рецидивів. Позитивні результати дає і робота з профілактики туберкульозу та ВІЛ.

— Нам необхідно реально оцінювати ті результати, які ми маємо у боротьбі з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом, а також координувати зусилля всіх зацікавлених сторін — і громадських організацій, і волонтерів, і медичних працівників, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка очолює обласну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції /СНІДу.

Під час засідання ради було розглянуто низку питань, що стосуються медико-соціального супроводу хворих, особливостей діагностики захворювань, стану доступу хворих до антиретровірусної терапії, аспектів клініко-лабораторних досліджень. Крім того, присутні познайомилися із досвідом надання інтегрованих послуг у сфері ТБ/ВІЛ, які запроваджуються на території Одеської області.


Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.