Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:46:58

Підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості в 2017 році та пріоритетні напрямки роботи на сучасному етапі

01.02.2018   08:31Агенцiя

31 січня в Чернігівському обласному центрі зайнятості відбулася нарада «Підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості в 2017 році та пріоритетні напрямки роботи на сучасному етапі» за участю директорів базових центрів зайнятості та їх заступників.

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лидия Падалка в 2017 році на ринку праці Чернігівської області, як і в цілому по Україні, відбулася зміна пріоритетів з потреби пошуку вільних робочих місць — на збереження трудового потенціалу та задоволення зростаючих потреб економіки в кадрах.

«Сьогодні можемо стверджувати, що безробіття в нашій країні перестало бути вагомою соціальною проблемою, - зазначила директор обласного центру зайнятості. – Наразі маємо іншу проблему – кадровий дефіцит у провідних галузях економіки. Сучасний ринок праці Чернігівської області характеризується складною демографічною ситуацією, низьким рівнем життя працюючих громадян, дисбалансом між попитом і пропозицією робочої сили, дефіцитом кваліфікованих кадрів, зростанням темпів внутрішньої та зовнішньої трудової міграції».
За останніми даними, середня заробітна плата в області в грудні 2017 року склала 6700 грн. і є меншою показника по Україні на 24% та офіційної зарплати у м. Києві – удвічі. За словами Лідії Падалки, саме низький рівень заробітної плати в області й є основною причиною трудової міграції.

Чернігівщина належить до аграрних регіонів України, тому одним із шляхів покращання ситуації на ринку праці області є створення нових та розширення діючих підприємств по переробці сировини, що дасть змогу забезпечити людей гідною роботою.

Роботодавець був і залишається для служби зайнятості клієнтом №1. Протягом 2017 року до центрів зайнятості Чернігівщини звернулося 5,5 тисяч роботодавців, які подали відомості про 29,1 тис. вакансій, це – більше ніж у 2016 році. Так, чисельність роботодавців, які звернулись до служби зайнятості області, збільшилась у порівнянні з 2016 року на 3,3%, а кількість вакансій на 8,2%. Чверть поданих вакансій призначалася для робітників з обслуговування технологічного устаткування: водіїв, машиністів котелень, трактористів, операторів заправних станцій, токарів, складальників верху взуття, рамників тощо. Чимало вакансій було для працівників торгівлі, сфери послуг, найпростіших професій, робітників з інструментом, тобто слюсарів-ремонтників, швачок, електромонтерів, електрогазозварників, столярів, малярів. Щоправда, через брак відповідних спеціалістів на зареєстрованому ринку праці, укомплектувати такі вакансії було досить складно.

І все ж таки протягом 2017 року кількість громадян, працевлаштованих за направленням служби зайнятості області, зросла на 1,8 тис. або 7,6% та становила 25,4 тис. осіб. При цьому кожен другий був працевлаштований до надання статусу безробітного.

З метою забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, у 2017 році за сприяння служби зайнятості області 4,3 тис. безробітних громадян проходили професійне навчання. Зокрема, кількість безробітних, які навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, зросла на 12,5% та становила 1,4 тис. осіб. Крім того, 6,5 тисяч безробітних були залучені до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Завдяки підвищенню результативності роботи служби зайнятості зменшилась чисельність безробітних на обліку. Станом на 1 січня 2018 року, у порівнянні з відповідною датою 2017 року, вона скоротилася на 11,6% (на 1,4 тис.) та становила 10,9 тис. осіб.

Стосовно основних пріоритетів та завдань служби зайнятості на 2018 рік, директор Чернігівського обласного центру зайнятості зазначила декілька важливих напрямів. Велика увага приділятиметься насамперед профорієнтаційній роботі з учнівською молоддю, оперативному працевлаштуванню шукачів роботи, посиленню співпраці з роботодавцями та взаємодії з головами об’єднаних територіальних громад і надання їм повної інформації про послуги служби зайнятості, зокрема щодо організації громадських робіт.

Доповідачами на нараді також були заступник директора Чернігівського ОЦЗ Сергій Роговець та начальник відділу організації профнавчання ОЦЗ Сергей Заровный (Sergey Zarovniy). Зокрема Сергій Роговець ознайомив присутніх із профілюванням безробітних для попередження ризиків довготривалого безробіття та соціальним супроводом за підходом кейс-менеджменту. Сергій Заровний акцентував увагу присутніх на особливостях організації професійного навчання безробітних у 2018 році.

З роботою базових центрів зайнятості учасників наради ознайомили директор Бахмацького районного центру зайнятості Тетяна Халимон, директор Носівського районного центру зайнятості Галина Красносільська та директор Ніжинського міськрайонного центру зайнятості Володимир Власенко.


Чернігівський обласний центр зайнятості

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини