Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:41:38

Завдяки заходам прокурорського реагування орендну плату за використання понад 90 га землі збільшено у 25 разів

17.01.2018   07:43

Ніжинською місцевою прокуратурою виявлено факти передачі двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території цього ж району площею 60 та 31 га та загальною вартістю понад 2,5 млн. грн. в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Встановлено, що при укладанні договору з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, внаслідок чого бюджет територіальної громади недоотримує значні суми коштів.

Крім того, орендар не мав наміру самостійно використовувати земельні ділянки за цільовим призначенням, оскільки фермерське господарство ним не було створене, а земельні ділянки передано в  суборенду іншому підприємству, в якому він є засновником.

Таким чином, процедура створення фермерського господарства була протиправно використана для спрощеного, пільгового порядку одержання підприємством земель державної власності без обов’язкового проведення земельних торгів.

З метою усунення виявлених порушень Ніжинською місцевою прокуратурою ініційовано визнання укладених договорів оренди та суборенди недійсними у судовому порядку.

У ході судового розгляду справи, враховуючи беззаперечність доказів наданих прокурором, відповідачем розірвано договори суборенди земельних ділянок, а також проведено нормативно-грошову оцінку земельних ділянок.

У подальшому в грудні 2017 року між фізичною особою та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області укладено додаткові угоди, відповідно до яких за договором оренди земельної ділянки площею 60 га збільшено розмір орендної плати до 208 тис грн на рік (12% від нормативної грошової оцінки) замість 7,8 тис грн за попередньою угодою, а за договором оренди ділянки площею 31 га – до 100 тис грн замість 4,1 тис грн.

Зважаючи на врегулювання спірних правовідносин, спрямованих на реальне поновлення економічних інтересів держави, Ніжинським міськрайонним судом 12.01.2018 провадження по вказаним цивільним справам припинено.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини