Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:28:45

Завдяки втручанню прокурора до максимального розміру збільшено орендну плату за використання 74 га землі вартістю 1 млн. грн.

10.01.2018   16:08Агенцiя

Прокуратурою Чернігівської області виявлено факт передачі земельної ділянки площею 74 га сільськогосподарських угідь вартістю понад 1 млн. грн. в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства у Ніжинському районі з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Встановлено, що при укладанні договору з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, хоча цю обставину законодавством визначено як  істотну умову угоди, оскільки розмір орендної плати визначається у відсотковому відношенні саме від вартості землі. Як результат, до місцевого бюджету не надходили значні суми коштів у вигляді орендної плати.

Крім того, орендарем після отримання земельної ділянки в оренду фермерське господарство не створено, а ділянку передано в суборенду іншому суб’єкту господарювання. Таким чином, сільгосппідприємство набуло право оренди в обхід  процедури земельних торгів, передбачених ст. 124 Земельного кодексу України.

На усунення виявлених порушень прокуратурою області ініційовано визнання укладеного договору оренди недійсним у судовому порядку.

У ході судового розгляду справи, враховуючи беззаперечність доказів наданих прокурором, відповідачем розірвано договір суборенди земельної ділянки. У подальшому між фізичною особою та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області, що є розпорядником земель сільськогосподарського призначення державної власності, 21.12.2017 укладено додаткову угоду за умовами якої збільшено розмір орендної плати до   130 тис грн на рік (12% від нормативної грошової оцінки) замість 9,3 тис грн, передбачених попередньою угодою.

Зважаючи на врегулювання спірних правовідносин, спрямованих на реальне поновлення економічних інтересів держави, ухвалою суду 05.01.2018 провадження у справі за позовом прокурора припинено.

Відтак, завдяки прокурорському втручанню припинено незаконне використання землі та забезпечено надходження до місцевого бюджету  додаткових кошти від оренди земельної ділянки.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини