Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:37:17

Чи стане бюджет громад доступним і зрозумілим?

28.12.2017   09:21Агенцiя

27 грудня в прес-центрі «Чиста Політика» пройшла прес-конференція на тему «Чи стане бюджет громад доступним і зрозумілим?».

На захід зібралися представники Центру «Доброчин» та пілотних громад Корюківки, Коропа, Батурина та Парафіївки, що розповіли про результати діяльності проекту «Залучення громадськості до управління місцевим бюджетом», а також деталізували, чи вдалось зробити бюджетний процес більш прозорим та відкритим для громадян ОТГ.

Учасниками прес-конференції стали:
− Наталія Дрозд, керівник проекту, Центр «Доброчин»,
− Олександр Підгорний, експерт, керівник Ресурсного центру,
− Володимир Онищук, голова Корюківської ГО «Альтернатива»,
− Максим Ходіч, представник Батуринської міської ради,
− Валентина Карпенко, Парафіївскький селищний голова,
− Світлана Пуліна, начальник відділу доходів фінансового управління Коропської селищної ради;
− Микола Силенко, консультант Офісу реформ.

Із самого початку керівники-експерти вирішили говорити найменше, надавши можливість висловитися представникам пілотних громад, які мали поділитися піврічним досвідом існування проекту «Залучення громадськості до управління місцевим бюджетом», адже проект має лозунг «робити не для громад, а разом із громадами».

Незважаючи на те, що більшість громадян звикли вважати, що місцеві бюджети мають визначатися місцевими депутатами, до бюджетного процесу мають долучатися і самі жителі ОТГ, для чого існує достатньо механізмів, тому й мета проекту була в ознайомленні з одним із таких інструментів – бюджетним регламентом.

Олександр Підгорний розповів, що працювати було цікаво саме з новоствореними ОТГ, хоча й важко було спілкуватися з людьми, які були новими в цій справі, але всі пішли на зустріч і завжди були аншлаги як депутатів, так і простих громадян. В результаті цього Корюківська ОТГ прийняла свій бюджет навіть раніше запланованого терміну, та й інші громади уже готові до цього.

Валентина Карпенко заявила, що народ громади не байдужий до свого майбутнього, а тому навіть якщо бюджет приймати не захоче керівництво, то народ їх змусить це зробити (пожартувала вона). На цей час у Парафіївці вже прийнято бюджет, але він ще буде уточнюватися, проходять сходи громади з метою почути думки та пропозиції народу, щоб бюджет врешті став прозорим, ефективним і соціальним. Наразі жителі ОТГ задоволені тим, що їхні прохання чують та реалізовують на практиці.

Володимир Онищук зазначив, що дуже задоволений співпрацею та порозумінням влади та громади Корюківщини, де, зокрема, піклуються інтересами й молоді, яка теж зацікавлена у співпраці з владою, в результаті чого нещодавно була створена молодіжна рада при міському голові, члени якої беруть активну участь і у бюджетотворчому процесі. Але, на думку пана Володимира, більшість громадян є пасивними відносно реформ та співпраці з владою, тому у Корюківської ОТГ ще багато роботи попереду.

Максим Ходіч погодився з колегою, що співпрацю влади з громадянами варто будувати на дружніх відносинах і мотивувати населення проявляти власну ініціативу. Він додав, що йому особисто подобається Закон «Про місцеве самоврядування», адже у ньому прописано багато корисних механізмів співпраці, якими наразі ми, на жаль, ще не повністю користуємося, тому варто бути активнішими.

Світлана Пуліна зазначила, що хоча Коропська ОТГ й характеризується зменшенням населення, але все одно варто громадянам співпрацювати з владою і разом покращувати власне майбутнє, саме тоді при спільній взаємодії життя ОТГ покращиться.

Микола Силенко, підсумовуючи захід, подякував громадам за співпрацю і зауважив, що відчутний ефект від створення ОТГ та помітні результати реформ ще попереду, а зараз варто долучити більшість населення до діалогу з владою, підвищити кваліфікаційну обізнаність громадян з метою безпосередньої їх участі у бюджетному процесі, адже люди краще знають власні нагальні проблеми і потреби.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини