Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:15:50

У Чернігові відсвяткували Різдво. ВІДЕО

26.12.2017   09:56Агенцiя

Два тижні між ними: 25 грудня зустрічають Різдво християни західного обряду, за чотирнадцять днів святкуватимуть християни східного обряду. Цього року вперше Різдво за григоріанським календарем відзначають на державному рівні. Офіційно це вихідний день. Тому після нічної літургії у святвечір наступного дня вірянам не треба поспішати на роботу, вони можуть провести Різдво як годиться — у родинному колі.

Різдво свято передусім родинне і зустрічати його треба з родиною за столом, а потім обов’язково слід прийти до храму, каже литовка Анна. Жінка приїхала до Чернігова під саме католицьке Різдво на виставку собак. Традицій дотримались і на чужині – зустріли свято за всіма канонами.

Анна: «Готовят праздничный стол, идут на службу, исповедуются перед этим, накрывают на стол, сегодня ничего нельзя из мяса, только рыбу и специальные блюда рождественские, и после службы все собираются. Это семейный праздник, но поскольку мы в Украине то получается, что мы сами себе такой столик организовали в квартире где живем, а хотели попасть на службу и купить оплатки».

Оплатки знайшли у храмі Зілання Святого Духа. Прісний хліб з білого борошна та води – оплаток дуже тонкий і зазвичай прямокутний. На Різдво католики обов’язково приносять його з храму до дому і ділять з родиною.

Анна: «Перед тем как уже бывает накрыт стол, читают молитву и вот это делят: беруться все за один кусочок, разламывают и принимают. Это тело Христа».

З вересня у Чернігові отець Пьотр Врублевські. До цього  опікувався парафією у Славутичі. Тож це перше Різдво, яке він зустрічає разом з чернігівцями.

Пьотр Врублєвскі, настоятель Римо-Католицької парафії Зіслання Святого Духа у Чернігові: «Святкуємо цю саму подію – Різдво Христове спочатку більшість наших парафіян відсвяткували вдома, а поті прийшли до храму щоб вже на літургії пережити цю подію, що Христос родиться посеред нас».

Служба на святвечір у католиків пізня – у Чернігові почали о 21-й години. Отець Пьотр каже, що у нього на батьківщині в Польщі починають літургію ще пізніше – ближче до півночі, люди хочуть бути в храмі в час народження Ісуса. Свято починається з того, що у вертепі встановлюють фігурку младенця.

Різдво зустрічають всією громадою з духом радості і вперше на державному рівні.

Пьотр Врублєвскі: «Це для нас великий порядок від коли Україна стала вільною де6ржавою, для католиків це перше свято коли ми будемо нормально святкувати. Тому це великий подарунок від держави».

Разом з родиною щороку приходить до храму Святого Зішестя і отець Роман Кіник – настоятель Катерининського собору у Чернігові. Різдво – велике свято для всіх християн. Це день радості, розділити яку з католиками можуть всі бажаючі.

У українців тепер є можливість обирати між григоріанським та юліанським календарем, чи святкувати двічі.


Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини