Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:14:43

У Новій Басані щиро дякували за консультації з актуальних питань розвитку громади

23.12.2017   14:15Агенцiя

22 грудня відбувся робочий візит експертів Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування до Новобасанської громади (Бобровицькій район), в ході якого відбулася зустріч з головою громади Володимиром Левченком, членами виконавчого комітету та депутатами районної ради.

Директор Ірина Кудрик презентувала діяльність Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». За її словами в рамках програми громадам та органам місцевого самоврядування надається інформаційна, методична та експертна підтримка задля розвитку сільських територій та впровадження реформи децентралізації. «Основне завдання, яке ставить перед собою Програма – це посилення спроможностей громад на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою впровадження реформ регіональної політики та децентралізації. Це включає в себе вертикальну та горизонтальну координацію та розвиток спроможності на всіх рівнях управління по всій Україні. А також розширення прав і можливостей об’єднаних громад з метою надання високоякісних послуг громадянам», - зазначила керівник Чернігівського Центру.

 

Радник з питань децентралізації Людмила Чабак наголосила на важливості розробки проектів розвитку інфраструктури, а також спрямованих на підвищення спроможності громади та її потенціалу. Також експерт звернула увагу на важливість участі у конкурсі проектів Державного фонду регіонального розвитку. «Ми готові консультувати, допомагати в написанні проектів. Головна умова, щоб цей проект був цікавий та корисний і Вам, і Вашій громаді», - наголосила Людмила Чабак.

Під час зустрічі було озвучене питання передачі освітніх закладів у власність Новобасанської громади. Спочатку громада хотіла, щоб вони продовжували утримуватися Бобровицької районною владою, за що довелось би передавати гроші.  І немаленькі. «А навіщо ви тоді об’єднувалися? Чому ви не хочете створити свій відділ освіти і утримувати їх на свій розсуд?», - запитала у представників громади Ірина Кудрик. Її думку підтримав і депутат Бобровицької районної ради Олександр Шаманський. На його думку громада повинна дбати про свої школи та садочки самостійно, а тому в перші місяці 2018 року мають бути утворені і освітній відділ, і фінансовий.  В результаті обговорення голова громади Володимир Левчeнко та члени виконкому вирішили винести на сесію пропозицію про створення відділу освіти протягом першого кварталу 2018 року.

Новобасанська громада в своїй самостійній діяльності тільки робить свої перші кроки. Перші вибори у цій громаді відбулися 29 жовтня 2017 року.

Найближчим часом у громаді запрацює інтернет-ресурс, щоб інформувати мешканців про діяльність влади, зміни та новини, що відбуваються в громаді. Як зазначила радник з питань комунікацій Чернігівського ЦРМС Оксана Стельмах, для кожної громади інформування є важливим напрямком. «У людей будь-які реформи викликають багато запитань та неправдивих міфів, які часто підсилюються опонентами змін. А тому важливо приділяти увагу інформаційній та роз’яснювальній роботі, щоб навіть бабця на хуторі знала про децентралізацію і про те, що живе вона вже у громаді», - пояснила експерт.

Також в ході зустрічі були надані консультації та практичні поради щодо структури та штатного розпису.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

 

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини