Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:44:29

Про сімейних лікарів за круглим столом

14.12.2017   09:55Агенцiя

13 грудня у прес-центрі «Чиста політика» відбувся круглий стіл на тему «Сімейний лікар – етапи визначення».

Під час заходу було обговорено наступні питання:
1. Як обрати сімейного лікаря?
2. Що таке протоколи лікування?
3. Що таке профілактична медицина?
4. Чи буде сімейний лікар опікуватися дітьми?
5. Які переваги для пацієнта створює інститут сімейної медицини?
6. Які відмінності сімейної медицини в Україні та у країнах Європи?
Учасниками круглого столу були відомі компетентні медичні працівники міста.

Розпочав захід начальник управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Владислав Кухар, який зауважив, що до 1 липня 2018 року у громадян ще є час визначитися з персональним сімейним лікарем, що буде обслуговувати їхню родину. Для цього з січня 2018 року у кожному медичному закладі міста, а також на відповідних сайтах буде розміщена наочна інформація про усіх лікарів, які будуть пропонувати сімейну медичну допомогу.
- Звичайно, більшість містян уже зробили свій вибір і отримують медичну допомогу від обраного лікаря протягом якогось часу, - висловив переконання Владислав Кухар, - але зараз ця інформація потрібна для тих, хто рідко відвідує медичні заклади, щоб для них потім не було несподіваною новиною те, що на прийом треба йти до того лікаря, з яким підписана декларація. Стосовно прийому дітей, то пан Владислав доповів, що на сьогоднішній день і сімейний лікар, і педіатр повинен їх обслуговувати, а тому вже на розсуд батьків лишається вибір конкретного лікаря, якому вони довіряють.

- Реформа насувається, нікуди ми вже від неї не подінемося, і, в принципі, вона потрібна нам, - наголосив головний лікар Чернігівського пологового будинку Василь Гусак та додав, - тому необхідно визначитися із сімейним лікарем, щоб потім було нам усім простіше отримувати безоплатну медичну допомогу. Він додав, що усе починається із сімейного лікаря (це практика багатьох країн), адже він глибоко знає сім’ю, дітей, усі хвороби, але, на відміну від європейських, наші лікарі ще потребують підвищення рівня надання послуг.

Головний лікар Чернігівської міської лікарні № 3 Віктор Янголь розповів, що пацієнт завжди зможе поміняти свого сімейного лікаря при виникненні непорозумінь, а взагалі реформи не слід боятися, бо від неї буде лише здорова конкуренція між лікарями.

Заступник головного лікаря Чернігівської обласної лікарні Валерій Чобітько переконаний, що майбутнє за сімейною медициною, а сімейні лікарі будуть зацікавлені в гарному здоров’ї своїх пацієнтів, але третина з них – це сільські мешканці, які не дуже обізнані про медичну реформу. Крім того, радіуси медичного обслуговування сіл дуже великі (додав пан Валерій), а тому потрібно ще провести велику роботу по забезпеченню якісного медичного обслуговування у селі, чому мають допомагати і громади.

- Як представник Чернігівського району, я скажу, що нині у нас обслуговується 52 тис. населення, створено 13 лікарських амбулаторій, працює 65 ФАПів, - повідомила заступник головного лікаря Чернігівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Логвинчук та додала, - ми також проводимо роз’яснювальну роботу серед населення, адже селянам зручніше обирати сімейного лікаря саме за територіальним принципом. Наразі сільські жителі вже отримують необхідну інформацію щодо оформлення майбутніх декларацій.

Завідувач відділення ЗПСМ Чернігівської міської лікарні №1 Лілія Запека переконана, що міські лікарі вже морально готові до реформи і пацієнти про неї обізнані, а вибір лікаря варто почати зі збору та аналізу інформації, адже крім офіційних даних є ще й маса відомостей від близьких і знайомих, а тому варто зробити власний вибір.

Виконуючий обов’язки головного лікаря КЗ «Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом» Галина Лисенко погодилася з колегами у тому, що на даний час велика увага приділяється реформуванню первинної медичної допомоги, а за державною програмою пільгових ліків у 2018 році наша область отримає 26 млн. грн. Також медичну допомогу наближають та покращують і для сільських жителів – 111 млн. грн. піде на оснащення та реформування сільської медицини у наступному році.

Під час круглого столу було поставлено і кілька нагальних питань:
- Чи зможуть обслуговуватися пацієнти, які не встигнуть підписати декларації?
- Так, це ніяк не вплине на медичні послуги, а декларацію можна підписати й пізніше чи навіть переобрати лікаря.
- Чи зможе педіатр обслуговувати і дорослих пацієнтів?
- Теоретично так, але практично він не має на це права, бо для цього необхідно відповідний сертифікат.
- Чи вже є у наявності необхідні декларації?
- Декларації нині в проекті і будуть загальними для країни
- Що робити гостям нашого міста?
- Первинну медичну допомогу зможе отримати будь-хто і будь-де.
- Чи можна буде звертатися до вузьких спеціалістів напряму?
- До 2020 року так, але до цього періоду і кваліфікація сімейних лікарів має підвищитися та стати ширшою…

Тобто, медична реформа триває, а ми сподіваємося, що вона принесе лише користь громадянам і покращення рівня медичного обслуговування.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.