Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:04:02

Про співпрацю задля посилення правової спроможності місцевих громад Чернігівщини говорили під час прес-конференції

24.10.2017   13:43Агенцiя

23 жовтня в прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція, присвячена висвітленню співпраці системи безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області з правозахисними організаціями щодо забезпечення правового захисту та сприяння становленню територіальних громад Чернігівщини.

У заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко та керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова.

«Якщо говорити про 9 місяців роботи у 2017 році, то Регіональним центром: видано 1535 доручень адвокатам для представництва інтересів громадян у судових спорах. З них 31 випадок захисту осіб, до яких застосовано адміністративні затримання або арешт; 335 випадків захисту осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину; 991 випадок захисту за призначенням та окремої процесуальної дії у кримінальних провадженнях; 178 випадків надання БВПД засудженим», - зазначила Ірина Протченко.
Вона підкреслила, що задля зменшення кількості таких випадків, які потребують вторинної правової допомоги Центрами надання безоплатної вторинної допомоги та їх структурними підрозділами проводяться правопросвітницькі заходи.

«Так з 1 січня 2017 року на території Чернігівської області проведено 108 правопросвітницьких заходів у закладах освіти, 415 у державних установах, 4 «Дня відкритих дверей» та 211 в інших установах. За цей період на території Чернігівської області Місцевими центрами проведено 29 спільних прийомів з органами юстиції», - підкреслила директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області.

Громадські правозахисні організації також продовжують проводити активну роботу в усіх напрямках посилення правової спроможності та забезпечення механізмами правового захисту місцевих громад та їх мешканців, в першу чергу вразливих категорій.

За словами Наталії Кулікової, на сьогодні об’єднані територіальні громади (ОТГ) отримують не тільки нові можливості та повноваження, але й коло проблемних правових питань, які мають бути вирішені. Існують правові колізії в цілому ряді нормативно-правових актів, що в подальшому може створити негативні наслідки для мешканців цих громад, призвести до зневіри до влади та збільшувати соціальну напругу в громадах. Тому співпраця як державних установ, так і громадських організацій є необхідною, адже правових питань в діяльності ОТГ виникає чимало – наприклад проблеми земельних правовідносин, питання, які витікають з регламенту роботи ОТГ, тощо.

«На сьогодні ми намагаємось допомагати громадам не тільки консультативною допомогою, а й проведенням круглих столів з представниками різних державних органів, тренінгів, семінарів з актуальних питань, проведення спільно з місцевими центрами БВПД виїзних консультацій для учасників АТО, вимушених переселенців, інших вразливих категорій населення. Загалом юристами нашої організації було надано майже 500 консультацій мешканцям області та 26 консультацій для громад за 9 місяців 2017 року», - зазначила Наталія Кулікова.

За правовою допомогою можна звернутися до:
Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області
Адреса: м. Чернігів, вул. П'ятницька, 39, оф. 711.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини