Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:44:28

У Чернігові почав свою діяльність німецький проект "Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях"

18.05.2017   08:16

16 травня в Чернігівській міській раді відбулося офіційне відкриття діяльності в нашому місті німецького проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

Проект націлений на взірцеву енергетичну модернізацію лікарень, що знаходяться у підпорядкуванні міста. Його фінансує Уряд Німеччини, а виконавцем є федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком та директором проекту Грегором Брьомлінгом вчора в присутності керівників найбільших медичних закладів Чернігова і журналістів підписаний меморандум про співробітництво між Чернігівською міською радою та GIZ. Сторони обмінялися заявами про наміри та висловили надію на продуктивне співробітництво.

За словами Владислава Атрошенка, за 7 попередніх років у Чернігові на впровадження заходів з підвищення енергоефективності об’єктів комунальної сфери витрачено 55,4 млн грн. Це загальна сума, у якій враховані як кошти допомоги кількох міжнародних організацій, так і власні кошти міста. У цьому ж році майже таку саму цифру запланували на один рік і лише з міського бюджету: у 2017-му на підвищення енергоефективності бюджетних об’єктів у Чернігові передбачено 53,4 млн грн. Тобто Чернігів рухається в цьому напрямку наполегливо.

Із загальної запланованої на цей рік суми 33 млн грн – на заміну вуличних світильників на енергоощадні (LED) і решта – на заміну вікон і дверей, модернізацію системи опалення, усунення перетоків у ній, заміну водонагрівачів, регулювання роботи насосів, встановлення лічильників споживання води тощо. «Це ті напрямки, які ми плануємо покращити власними силами, і ми також надзвичайно зацікавлені в технологічній, у першу чергу проектній підтримці німецьких партнерів у рамках проекту GIZ», - сказав міський голова.

Він також запропонував німецькім фахівцям ознайомитися з результатами аналізу споживання електроенергії і витрат тепла, який у Чернігові зробили для кожного комунального закладу і в порівнянні опалювальних сезонів 2014/15 і 2016/17 років. По цих матеріалах чітко видно, що там, де вкладалися кошти в термореновацію, досягнута значна економія.

У свою чергу, Грегор Брьомлінг повідомив, що реалізацію проекту буде відбуватися в рамках українсько-німецького співробітництва у сфері енергоефективності. У ній потреба в модернізації існує практично по всій Україні, і цей проект має шанс покращити її саме у лікарнях.

Система відбору українських міст-партнерів була дворівневою, - продовжив він. – У процедурі відбору могли брати участь усі міста України, в яких є в комунальній власності мінімум 7 лікарень. Тобто по всій Україні ми мали близько 30 потенційних учасників проекту, 15 із яких дійсно подали заявки. Спочатку з них було відібрано 4 міста, з якими ми знайомилися вже особисто – і так минулого разу приїхали у Чернігів. І завдяки тому, що робиться в Чернігові для енергомодернізації вже, ваше місто було відібране для реалізації проекту. Другим нашим партнером в Україні стало м. Суми.

Основним критерієм у процесі відбору була активна діяльність у цій сфері самого міста. Важливо було також подивитися, як міські суб’єкти співпрацюють між собою і як у місті досягаються цілі з енергоефективності. Важливо, що в Чернігові вже працює система енергоменеджменту, яка дає свої результати. Проект хоче спиратися на ті досягнення, які вже існують, і підтримувати цю динаміку. Ми переконані, що завдяки активній позиції міської адміністрації та громади, а також фінансовій підтримці Німеччини досягнемо тут хороших результатів.

Що саме буде робити проект? По-перше, пропонуватиметься підвищення кваліфікації працівників як лікарень, так і міської адміністрації, аби енергозаощадження в лікарнях відбувалося в належний спосіб. Окрім того, проект передбачає навчальні поїздки й консультування на місцях.

Ми маємо в Німеччині відповідний досвід, і експертиза показує, що навіть завдяки простим заходам з оптимізації, які не потребують навіть значних інвестицій, вже може бути заощаджено мінімум 10% енергії.

Також ми хочемо створювати зразки, пілотні демонстраційні проекти у ваших лікарнях. І наступним кроком буде проведення енергоаудитів, щоб побачити потенціал і створити на цій основі рекомендації для дій.

Тобто ви отримаєте від нас технічне консультування і співфінансування. Для нас важливо створювати «маякові» проекти, щоб розроблені концепції та набутий досвід потім поширювалися як кращі практики по всій Україні. Ми побачили, що інтерес до питань енергоефективності в Україні досить великий, - сказав директор проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Грегор Брьомлінг.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.