Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:02:35

Напередодні свят маємо бути готовими, щоб уникнути пожеж

15.04.2017   16:48Агенцiя

14 квітня, в ДСНС під головуванням Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося чергове засідання Державної комісії з питань ТЕБ і НС щодо запобігання і протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у літній період 2017 року.

Участь у засіданні взяли Голова ДСНС Микола Чечоткін, представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, голови регіональних комісій з ТЕБ і НС.

У «кризовому» залі Управління ДСНС України в Чернігівській області під головуванням Валерія Куліча – голови Чернігівської облдержадміністрації – в засіданні взяли участь у режимі відео-конференції керівники задіяних обласних департаментів, управлінь і відомств.

Наближаються травневі свята, попереду літо, ми маємо бути готовими, щоб уникнути займань у лісових масивах, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях. Комунікація з суспільством і залучення ЗМІ – ключова умова профілактики надзвичайних подій у пожежонебезпечний період. Про це сказав на засіданні з надзвичайних ситуацій Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Особливо небезпечні причини виникнення пожеж – недбалість на активному відпочинку в лісі, умисні підпали. Торік удалося системно зменшити кількість пожеж. Мусимо і цього року діяти системно і з максимальною відповідальністю. Ключові дії ОДА, а також усіх задіяних міністерств, відомств і підрозділів – профілактика надзвичайних ситуацій, готовність діяти на упередження», — наголосив Геннадій Зубко.

У свою чергу голова ДСНС Микола Чечоткін зазначив, що кожного року в Україні виникає близько 25 тисяч пожеж у лісах, на торфовищах, сільгоспугіддях на площі понад 31 тисяча гектарів. Минулого року завдяки своєчасно вжитим профілактичним заходам, постійному моніторингу обстановки та оперативному реагуванню на всі випадки загорань удалося зменшити кількість пожеж в екосистемах. Зокрема, лісових пожеж – у 2,5 рази, а їх площу – у 2,3 разу, на торфовищах – у 2 рази, а їх площу – у 6 разів, на сільгоспугіддях – на 35 %.

«Цього року ми вже фіксуємо негативну статистику зі збільшення пожеж в екосистемах. Кількість лісових пожеж, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилася вдвічі, а площа – втричі. Найбільше загострення ситуації очікується у травні, коли люди розпочинають активне відвідання лісових масивів, та в липні-серпні під час спалювання пожнивних залишків. Саме тому необхідно терміново вжити низку превентивних заходів із метою запобіганню виникнення пожеж в екосистемах. У першу чергу – посилити профілактичну роботу з громадянами, проводити посилений моніторинг пожежної обстановки та здійснити протипожежне облаштування лісових масивів»,– сказав Микола Чечоткін.

Голова ДСНС також зазначив, що здебільшого основними причинами виникнення пожеж в екосистемах є, у першу чергу, підпали, відсутність належного контролю з боку лісокористувачів і власників земельних ділянок стосовно виконання правил пожежної безпеки й безвідповідальне ставлення населення під час перебування на відпочинку в лісових масивах. Тому вкрай важливим є врегулювання на законодавчому рівні питання посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки у лісах, на торфовищах і сільгоспугіддях.

Стосовно Чернігівщини: протягом 2016 року в лісових масивах області сталося 29 пожеж, що на 170, або у 7 разів менше, ніж у 2015 році (було 199 пожеж). Вогнем пройдено 84,07 гектару настилу в лісі – це у 5 разів менше, ніж у 2015 році (було 404,9 гектару).

Крім того, виникло 12 пожеж на торфовищах, що на 14 пожеж, або 67% менше, ніж за 2015 рік (було 26 пожеж). Площа пожеж торфу склала 13,3 гектару, що у 18 разів менше за аналогічний період 2015 року (236,9 га).

Було зареєстровано 364 пожежі сухої трави та сміття на відкритій місцевості, що на 56% менше, ніж у 2015 році (було 833 пожежі). Площа, пройдена пожежами, склала 795 гектарів, що у 4 рази менше за аналогічний період 2015 року (було 3574,2 га).

Для попередження пожеж лісів, торфовищ і сільгоспугідь 23-24 березня 2017 року на території Чернігівського району було проведено командно-штабне тренування органів управління і сил територіальної та функціональних підсистем Єдиної державної системи цивільного захисту Чернігівської області на тему: «Дія органів управління і сил ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту району в період загрози виникнення пожеж у лісових масивах та на торфовищах».

30 березня 2017 року на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затверджено Комплексний план заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади з протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній період 2017 року.

Для захисту населених пунктів, розташованих поруч із лісовими масивами, недопущення розповсюдження вогню з лісових масивів на них проводиться систематичне розчищення сухої трави, чагарників і поновлення мінералізованих смуг.

У 2017 році заплановано створити 4750 км мінералізованих смуг, забезпечено догляд за мінералізованими смугами загальною довжиною 11870 км, заплановано проведення ремонту доріг протипожежного та лісогосподарського призначення загальною довжиною 174 км, 75 водойм у лісах обладнано під’їзними шляхами та пірсами для забору води пожежними автомобілями, заплановано виконання робіт із очищення лісів від захаращеності на площі 469,5 га, передбачено встановлення 1672 одиниць наочної агітації та аншлагів, заплановано встановлено 1052 шлагбауми.

Державними, агрогосподарськими і військовими лісгоспами для гасіння лісових пожеж створено запас паливно-мастильних матеріалів для потреб пожежогасіння, також запас паливно-мастильних матеріалів для робіт із запобігання надзвичайним ситуаціям створено в регіональному матеріальному резерві.

Для попередження виникнення пожеж в області ведеться роз'яснювальна робота серед населення з правил поведінки у пожежонебезпечний період та недопущення розпалювання вогню в місцях, прилеглих до лісових масивів і лісопаркових зон. Спільно з місцевими підприємствами лісокористувачів, органами влади і місцевого самоврядування проводиться постійний моніторинг ситуації, пов'язаної з лісовими і торфовими пожежами на території області.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини