Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:02:59

В онкодиспансері відбулася журналістська ревізія. ФОТОрепортаж

12.04.2017   08:14Агенцiя

Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному закладі 11 квітня.

Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, завітали в їдальні стаціонарів, поспілкувалися  з пацієнтами та кухарями, позаглядали в кожну з каструль та пателень, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили ряд болючих питань щодо покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням онкохворих.


12 замість 20

Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, на сьогодні в умовах бюджетного недофінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Сучасний пацієнт харчується лише на 12,50 грн, тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 грн.

Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 мільйони на харчування, що лише на 200 тисяч перевищує торішній показник. Уся сума використана.

– Відповідно, за таких цифр і цін забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, – коментує лікар.
 
Болючим стало й питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через ProZorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м’ясо та рибу, один раз на тиждень – курячі стегенця. Наразі хворі отримують м’ясо лише раз на тиждень, по два рази – рибу та курячі стегенця.
Прикро, втім додають клопоту й несумлінні постачальники, якість запропонованих продуктів котрих бажає бути значно кращою.

– У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту ЖОДЕН під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, − говорить про реалії Валерій Зуб.

Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, яку привіз один із бізнесменів області, буряк , морква – поставки від  Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом…

Щоденно в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів. Щомісяця онкодиспансер закуповує  по 250 кг стегенців та риби й 65 кг яловичини.

Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг щодо якості страв.
 

Про індивідуальне харчування

Вже найближчим часом в онкодиспансері буде введено систему індивідуального харчування: тобто пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви до вподоби. На думку адміністрації, такий крок є наближенням до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою та значно знижується в такому випадку й відсоток харчових відходів.

Як зазначила головна медсестра онкодиспансеру Лідія Столенець, відповідний набір продуктів для кожного хворого регламентується нормативними актами. Пацієнти харчуються за дієтою, так званими «столами». Згідно з вимогами кожного відділення, складається загальне меню онкодиспансеру.

Як додає дієтсестра онкодиспансеру Валентина Іпатко,  відкорегувати індивідуальні побажання пацієнтів – це цілком посильне завдання для кухарів онкодиспансеру, складніше – це приготувати  страву з розрахунку на 12 грн!
 

Не м’ясорубкою єдині

Вагомою частиною процесу приготування якісних страв є приміщення та кухарське обладнання.

Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьоване: нещодавно виготовлена проектно- кошторисна документація.

Після реконструкцій реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного устаткування складе близько 2 млн гривень. Вкрай потрібні нові котли, витяжки, холодильники тощо.

ФОТО: М. Харді

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини