Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:03:38

Поліція закликає громадян до пильності через активізацію шахраїв

02.03.2017   11:55Агенцiя

Правоохоронці щодня реєструють нові випадки шахрайств, що стали можливими через довірливість потерпілих. Правоохоронці звертають увагу громадян на класичні схеми обману, які дотепер успішно використовують пройдисвіти.

Шахраї діють як старими способами, проводячи так звані грошові реформи та знімаючи «порчу», так і використовуючи сучасні технології. Останнім часом довірливі подоляни найбільше потерпають під час різноманітних операцій із банківськими картками. Купуючи чи продаючи щось через інтернет, розголошують свої особисті дані, в результаті чого втрачають усі гроші з рахунку.

Користуються необізнаністю людей і псевдобанкіри або так звані працівники служби безпеки банку, котрі вигадують різні легенди, щоб довідатись дані власника картки та зняти гроші. Громадяни перераховують величезні суми невідомо кому, отримавши СМС-повідомлення про виграш автомобіля або дзвінок про те, що родич перебуває в поліції або лікарні.

Поліція нагадує найбільш популярні в злочинному середовищі види шахрайств, які дотепер приносять зловмисникам легкі гроші.
Хтось телефонує, що родича затримала поліція, або він в лікарні? Терміново вимагають гроші по телефону? Не піддавайся на обман, телефонуй 102!

По допомогу до поліції звернулася жителька Чернігова. Жінка стала жертвою зловмисників, які під виглядом надання допомоги її сину, що нібито потребує операції після автопригоди, видурили у пенсіонерки 2000 доларів США. Гроші заявниця віддала невідомому біля свого будинку.

Щоб не стати жертвою телефонних шахраїв, поліція радить громадянам не впадати в паніку й не поспішати виконувати умови аферистів. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження «затриманого» або «постраждалого» родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.
Розраховуйся за товар, придбаний в інтернеті, тільки після його отримання! Ні в якому разі не перераховуй завдаток, це обман!
До поліції надійшла заява жителя обласного центру, який планував купити на Інтернет-сайті безкоштовних оголошень автомобіль "Renault Trafic". Зловживаючи довірою, псевдо продавець переконав чоловіка зробити передоплату й переказати на вказаний рахунок 2900 доларів США та 6500 гривень. Після цього продавець перестав виходити на зв'язок, а покупець так і не отримав свої автомобіль.
Щоб убезпечити себе від Інтернет-шахраїв поліція радить користуватися тільки перевіреними Інтернет-магазинами і використовувати виключно післяплату, тобто, отримали товар – заплатили гроші й ніяких передоплат чи задатків.

Питають по телефону термін дії картки, код безпеки на зворотному боці картки, банківські паролі з СМС? Не повідомляйте, це шахраї!
На Прилуччині селянці подзвонив чоловік, який представився працівником «Ощадбанку». Мотивуючи необхідністю проведення операцій із захисту рахунку, зловмисник дізнався реквізити банківської картки, після чого заволодів 16000грн заявниці.
Банківські шахраї видають себе за співробітників фінансових установ і під різними приводами намагаються дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Як тільки це йому вдається – з картки одразу ж зникають всі кошти.

Не діліться ні з ким конфіденційною інформацією в телефонному режимі. Всі фінансові питання вирішуйте виключно у банківській установі.
 


Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини