Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:02:32

В онкодиспансері запровадили "золотий стандарт" лікування

18.02.2017   12:14Агенцiя

Днями в Чернігівському обласному онкологічному диспансері двом пацієнтам провели безкоштовну установку підшкірних систем для тривалої внутрішньовенної інфузії* лікарських речовин, включаючи хіміопрепарати, забору крові на дослідження і переливання кровокомпонентів. Про таку новацію сповістив головний лікар медичного закладу Валерій Зуб.

Ці системи називаються інфузійними портами, або ж просто портами. Застосування порт-систем у хворих з онкологічними захворюваннями – це невід'ємна частина «золотого стандарту» лікування. Порти широко використовуються у пацієнтів із вперше виявленим онкологічним захворюванням та яким планується проведення множинних сеансів хіміотерапії, особливо цитостастичними  препаратами***, які викликають пошкодження периферичних вен. Крім того, інфузійні порти встановлюються пацієнтам із тонкими периферичними венами на руках і ногах.

Згідно з рекомендаціями, найбільш раціональним є установка порт-системи на самому ранньому етапі хіміотерапії тим онкологічним пацієнтам, яким планується проведення тривалої хіміотерапії.

Валерій Зуб, головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру:
У різних країнах Західної Європи інфузійні порти встановлюють 30−35% всіх пацієнтів, які отримують тривалі курси хіміотерапії. Чернігівщина ж почала робити лише перші кроки відносно впровадження такого «золотого стандарту» лікування.
Інфузійний порт дозволяє спростити процедури забору венозної крові на лабораторні дослідження, істотно полегшити парентеральне* (див. нижче) харчування, підвищити ефективність переливання компонентів крові, особливо тромбоконцентрату, а також ряд інших маніпуляцій, які потребують постановки центрального внутрішньовенного катетера.
Порт являє собою титановий резервуар у вигляді товстої монети діаметром близько 4−4,5 см і товщиною близько 1 см, який  вкритий  зсередини біоінертним полімером. На верхній його плоскій частині встановлена ​​мембрана з багатошарового силікону, через яку вводять лікарські препарати. Порт має тонку трубочку-катетер довжиною до 10−15 см, яка пропускається в яремну вену і рідше − в артерію. Сам інфузійний порт встановлюється, як правило, під шкірою у верхній третині грудної клітки за допомогою невеликої хірургічної операції. Місце і спосіб постановки порт-системи визначається загальним станом пацієнта та запропонованого виду лікування.

Процедура імплантації інфузійного порту проводиться в умовах операційної під короткочасним наркозом. Наразі в онкодиспансері вже є число фахівців, що мають  досвід установки порт-систем як під рентгенівським, так і під ультразвуковим контролем. Після обробки шкіри спеціальним дезинфікуючим розчином виконують укол голкою в центральну вену, потім у голку заводять тонкий металевий провідник, по якому вводять спеціальний катетер приблизно 2 мм в діаметрі. Виконують невеликий розріз шкіри і встановлюють порт під шкіру, потім з'єднують порт і встановлений у вену катетер.

Розріз зашивають декількома косметичними швами.

Установка порт-систем рекомендована всім пацієнтам, яким планується проведення багаторазових або тривалих (до 46 годин) курсів хіміотерапії. Крім того, планується  активне використання  порт-системи у пацієнтів, які перебувають на симптоматичної паліативній терапії, в яких утруднений звичайний венозний доступ, і які вимагають парентерального харчування через розвинутий стеноз стравоходу і кишечника.

Під час виконання процедури імплантації пацієнт не відчуває ніяких хворобливих відчуттів і дискомфорту. Через декілька годин після операції і перевірки працездатності порту пацієнт може йти додому або переходити до наступного етапу лікування  – хіміотерапіі.

Інфузійний порт допомагає швидко і безболісно здійснити забір крові, ввести лікарські препарати в екстреній ситуації для порятунку життя пацієнта. Порт-системи для тривалого введення − це новий щабель розвитку техніки внутрішньовенних процедур після периферичних і центральних венозних катетерів.

Основні переваги застосування інфузійної порт-системи для постійного венозного доступу в онкологічних пацієнтів:

· дозволяє налагодити швидкий венозний доступ за необхідності отримання крові або екстреного введення препаратів з метою порятунку життя;

· істотно зменшує ризик розвитку флебітів на тлі постійних внутрішньовенних втручань під час спеціального лікування;

· створює можливість багаторазового введення препаратів подразнюючої дії (хіміопрепаратів), зменшуючи неприємні відчуття;

· дозволяє проводити регулярний безболісний забір крові з вени для проведення лабораторних досліджень;

· формує психологічний комфорт для більшості пацієнтів, оскільки усуває страх частих і хворобливих ін'єкцій;

· порт може використовуватися тривалий час (протягом 12−24 міс.) без необхідності перевстановлення;

· інфузійний порт встановлюється непомітно під шкірою, що забезпечує хороший косметичний ефект, зменшує ризик інфікування при проведенні регулярних внутрішньовенних маніпуляцій;

· інфузійний порт не створює дискомфорту при звичайному житті (робота, заняття спортом, прийняття душу, басейн та ін.).

Максимальний термін спостереження пацієнтів з інфузійними порт-системами − 3−5 років за умови забезпечення правильного догляду за ними. Сучасні порт-системи забезпечують дуже високу якість життя онкологічних хворих. Порт-система зазвичай розміщується в м'яких тканинах у підключичній ямці над областю молочної залози, ближче до плечового суглобу. У більшості пацієнтів порт практично не помітний. У будь-якому випадку на шкірі немає ніяких деталей, що стирчать. Будь-яких обмежень після постановки порту не виникає.


Довідково:

* Інфузія – повільне введення речовини, найчастіше у вену (внутрішньовенне вливання (intravenous infusion). Цей метод зазвичай застосовується для заповнення втраченої рідини й електролітів в організмі, введення продуктів крові або для тривалого введення лікарських речовин (наприклад, антибіотиків або знеболюючих ліків), а також для харчування хворого.

**Парентеральне харчування – спосіб введення лікарських засобів, вакцин та інших імунобіологічних препаратів, при якому лікарський препарат потрапляє в організм людини, оминаючи шлунково-кишковий тракт.

***Цитостастичні  препарати – група протипухлинних препаратів, які порушують процеси росту, розвитку та механізми розподілу всіх клітин організму, включаючи злоякісні.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини