Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:50:18

Ситуацію в судах змінить не лише реформа, але й небайдужість громадськості

26.12.2016   13:54Агенцiя

У квітні 2014 р. прийнятий закон “Про відновлення довіри до судової влади в Україні”, у лютому 2015-го - “Про забезпечення права на справедливий суд”. Коментарі зайві. Нині рівень недовіри українців до судів просто зашкалює. За різними джерелами він становить від 69 до 81 відсотка.

Реформа судової системи необхідна. Так вважають 46 відсотків українців, і стільки ж респондентів підтримують радикальні зміни в судах. 

Наскільки зміни до Конституції і нова редакція закону “Про судоустрій і статус суддів” реформують судову систему значною мірою залежить і від позиції громадськості. 

Тож громадські організації «Народні збори» та «Чернігівська правозахисна спілка» виступили ініціаторами обговорення на тему: «Чи змінить судова реформа ситуацію в чернігівських судах?».

Регіональний координатор кампанії «Чесно. Фільтруй суд» Тетяна Романова презентувала судову реформу.  До розмови активно долучилися представники громадських організацій «Народний антикорупційний нагляд», «Єдність», Чернігівська обласна організація підприємців-роботодавців «Чернігівщина», адвокати, юристи та громадські активісти. 
Апеляційний суд Чернігівської області представляв заступник керівника апарату Юрій Дубина, Новозаводський районний суд – консультант Юлія Боровичова. Деснянський районний суд запрошення проігнорував.

Всі учасники засідання мають досвід співпраці з судами, тому їхні  виступи були  емоційними, але найголовніше – кожен надавав пропозиції, як змінити законодавство та ситуацію в судах на краще. Адже судова реформа покликана гарантувати верховенство права. І кожен громадянин – учасник судового процесу – має бути впевненим, що суддя винесе неупереджене рішення.

Громадськість категорично висловилася проти довічного призначення суддів. І пропонуватиме законодавцям механізми відкликання суддів, які приймають неправомірні рішення. 

Голів судів має обирати громада. А щодо їхніх нібито обмежених повноважень громадськість виявилася прискіпливою. Аналітична робота щодо прийнятих суддями рішень не повинна залишатися лише статистикою, а має бути інструментом для підвищення відповідальності служителів Феміди. На жаль, представники судів констатували, що на Чернігівщині не було жодного випадку, коли б голова суду поскаржився на роботу судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
 
Щодо підвищення зарплат суддів думка одностайна – винагорода в 75 мінімальних зарплат аж ніяк не стане механізмом викорінення корупції. Тим більше, що єдине обґрунтування законодавців – щоб судді не брали хабарів – виглядає абсурдним і є відвертим знущанням на фоні злиденного життя українців і процвітання корупції.
 
Напрошується запитання: «А чому б не дати 120 тисяч гривень зарплати медсестрі, щоб не крала йод та бинти?!».   
Висловлені ініціативи законодавчих змін, щоб робота суддів стимулювалася за рейтинговою системою. Недоцільним є і довічне утримання суддів – переконана громадськість.

Вища кваліфікаційна комісія суддів проводитиме атестацію.
 
Рух «Чесно. Фільтруй суд»  запропонував громадськості надавати об’єктивну інформацію щодо статків та майна суддів Чернігівщини, а також прийняття ними неправомірних рішень. Така інформація буде розміщена на загальнодоступному сайті. Громадськість зі свого боку ініціюватиме, щоб атестація суддів проводилася відкрито. 

Засідання з розгляду скарг на дії суддів – також.

Законодавчого врегулювання потребує й інститут присяжних – необхідно розширити повноваження і передбачити відповідальність.

Щодо повноважень тих, хто захищає свої права в суді, запропоновано надати можливість автоматичного відводу судді, а також не допустити, щоб у ході реформування судової та адвокатської систем  людину позбавили вибору – хто захищатиме її права.

Учасники засідання обрали комісію, яка опрацює законодавчі ініціативи. А до участі в наступному засіданні будуть запрошені й народні депутати.
Ситуацію ж в судах змінить не лише реформа, але й небайдужість громадськості.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини