Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:36:48

Екстрим по-чернігівськи

29.10.2016   15:05

Про те, що в Чернігові шукають туристичні родзинки та намагаються створити всі умови гостям, йдеться вже не один рік. Які проекти тільки не озвучували. Всесвітньо відомі пам’ятки архітектури, шість із яких належать до переліку найдавніших у Східній Європі, тут вражають своєю історією і дають змогу здійснити своєрідну мандрівку в часі.

Втім, є в місті ще один помітний об’єкт,  з яким приїжджі  знайомляться хоч і мимоволі, але дуже близько: підземний перехід від готелю «Україна» до  історичної частини міста.

Загалом це більше схоже на атракціон для екстремалів. Судіть самі: спершу карколомний спуск щербатими сходинками, потім   обдерте  й обмальоване в парканному стилі «внутрішнє убранство», а насамкінець ще й шматок стелі може на голову впасти. Хоч квитки любителям адреналіну продавай: за  роки, впродовж яких чернігівці бідкаються щодо цього «центрального» неподобства, вже й на повноцінний ремонт назбирали б. А якщо відкинути сарказм, то в переході просто моторошно. І, звісно, соромно за таку «естетику»   посеред центру колишнього великого і могутнього князівства,  доторкнутися до  історії якого  їдуть туристи.

«Дивлячись на ці стіни, мимоволі починаєш вірити, що чернігівці таки мають  стосунок до  предків, котрі малювали наскальні малюнки», — пожартував один із гостей міста.

Жарти жартами, але полетіти  донизу сторч головою на зруйнованих сходинках —  реальне побоювання.  Тим часом тут  ідеально вписалися  сувенірні кіоски,  невеличка кав’ярня, банкомат тощо. Натомість є кілька непривабливих на  вигляд крамничок  з не надто актуальним дріб’язком.

До речі, чернігівцям уже показували «обгортку від цукерки», тобто план реконструкції горезвісного переходу. Однак все те лишилося на папері. Нинішнього літа в міськраді вкотре порушили питання, як убезпечити чернігівців і гостей міста від зламаних кінцівок на східцях переходу. Вирішили  здійснити ремонт власними силами. І хоч про реконструкцію вже не йдеться, однак і той мінімум, котрий обіцяли виконати на кінець вересня, в зазначені терміни не  виконали.

Тож цей об’єкт поки що сміливо можна додавати до переліку місцевих пам’яток як зразок архітектурної споруди в стилі «нуар по-чернігівськи». Адже косметичний ремонт, що планують зробити в переході, тут, даруйте, як мертвому припарка. Уже не раз лагодили сходи, фарбували стіни, навіть плитку клали. А  сенсу жодного: минає трохи часу, і знову ця споруда стає таким собі підземним монстром.

У відповідь на петицію жителів міста з вимогою вирішити нарешті питання з ремонтом переходу управління капітального будівництва міської ради повідомило, що у планах завершення цієї роботи ще в нинішньому році. Буде це на ділі чи за традицією відтермінують — побачимо.


http://cn.strichka.com/item/54446856

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.