Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:23:31

Перший у краї пам'ятник героям російсько- української війни. ФОТО

15.10.2016   12:02

Крига скресла … Це я про те, що День захисника України поволі перетворюється із якогось екзотичного свята на всенародне, а 23 лютого нарешті відходить в минуле разом з тими, хто його започатковував і системно вбивав у свідомість українців.

Дивлячись на велику кількість людей, котрі 14 жовтня зійшлися до центральної частини Козельця, щоб стати учасниками відкриття пам’ятника загиблим в російсько-українській війні землякам, в душі радів, що люди виявилися, як кажуть, на висоті, що вони, відклавши приватні справи в бік, прийшли вшанувати своїх захисників.

Як не дивно, взяли участь у заходах, приурочених до Дня захисника Вітчизни та церковного свята Покрови Пресвятої Богородиці, й деякі місцеві компартійні активісти, які ще недавно гасали з червоним стягом центром селища й до піни з рота відстоювали місце Ульянова-Лєніна на козелецькому постаменті. Прийшли на згадку слова В’ячеслава Чорновола, який колись з приводу подібної ситуації сказав: «Прозрівати ніколи не пізно!».

Пам’ятник відкрили з відповідними (в тому числі й військовими) почестями, на його відкритті виступили діти, до пам’ятника були покладені гірлянди, живі квіти, свічки пам’яті, пролунав автоматний салют. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих на сході України земляків - Сергія Александренка, Володимира Бондаренка, Олександра Бригинця, Миколи Васюка, Олега Васюка, Андрія Грановського, Руслана Джужи, Богдана Жайворонка, Володимира Женжерухи, Олега Кобченка, Сергія Коворотного, Андрія Лепехи, Євгенія Лоскота, Романа Музики, Олександра Новодіда, Анатолія Олійника, Олександра Пономаренка, Олександра Приходька, Володимира Рвачова, Юрія Савченка, Віктора Соснюка, Дмитра Титка, Андрія Тищенка, Олександра Шелепаєва, Миколи Яжука.

Виголосили промови ті, кому було що сказати громаді та рідним загиблих. І навіть «прокол» з організацією централізованого підвозу рідних полеглих бійців до райцентру, про що говорила від мікрофону дружина танкіста Романа Музики Олена, не зіпсували гарного враження від цієї неординарної в житті всієї Чернігівщини події.

Показовим є те, що освячення пам'ятника нашим Героям відбулось за участі священика саме УПЦ Київського Патріархату отця Ярослава (Гики), який релігійну діяльність у Козелецькому районі поєднує з капеланством та волонтерською роботою. На рахунку отця Ярослава - велика кількість виїздів на передову з усім необхідним для наших вояків, а також з релігійною місією. Щоб пам’ятник таки з’явився в Козельці, доклалися всі – воїни, що брали участь в бойових діях, волонтери, доброчинці, підприємці, районна й місцева (козелецька) влади, небайдужі громадяни тощо.

Бійці, що брали участь в боях на сході України, разом із матерями, дружинами та дітьми загиблих побратимів висадили саджанці туї. Після цього урочистості перемістилися до РБК. Тут учасників війни на сході України нагороджували грамотами й квітами, один з воїнів - Олександр Лоза із Берлозів навіть отримав з рук голови Козелецької РДА Володимира Шведа ключі від нової квартири. У наш час робити такі дарунки – задача не з легких, тому в цьому слід віддати належне владі. На сцену РБК піднімались громадські активісти, волонтери, представники органів державної влади й місцевого самоврядування, щоб подякувати хлопцям за мужність, непохитність і героїзм, проявлені в боротьбі з ворогом. А учасники художньої самодіяльності як з Козелецького району, так із обласного центру організували для учасників війни та всіх, хто прийшов цього дня на урочистості, цікаву концертну програму.


Ігор Сенченко

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини