Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:26:05

Громадська рада при ОДА: чи народиться істина в спорах?

29.09.2016   14:03Агенцiя

Чисельний склад Громадської ради при облдержадміністрації знову зменшився. Тепер вже до 101 особи. Та попри це кворуму для проведення засідання знову не було — на зустріч з’явилися лише 45 членів цього дорадчого органу. Тому, вже за прикрою традицією, було проведено збори.

На порядку денному стояло два питання: звіт про роботу Громадської ради та звернення до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо доцільності створення при головному Управлінні Держпродспоживслужби у Чернігівській області громадської ради.

Обговорення першого ж питання порядку денного викликало у Громадській раді жваву суперечку. Учасники зборів намагалися з’ясувати, чому її робота виявилася малоефективною і хто у цьому винен. Адже переважна більшість винесених на розгляд Громадської ради питань носила, у підсумку, чисто декларативний характер. Суттєво вплинув на це й низький рівень громадської активності самих членів ради, позаяк з 11 проведених зустрічей 7 були повноправними засіданнями, решта, через відсутність кворуму, відбувалась у форматі зборів чи ініціативних груп. При цьому активність громадських діячів помітно знизилась вже з другої половини минулого року.

— Той, хто хотів працювати на благо громади, той працював. Інше — справа совісті членів Громадської ради. Змусити когось займатися громадською діяльністю неможливо, — неодноразово наголошував під час зборів голова ГР Вадим Антошин.

Чимало претензій від членів Громадської ради пролунало й на адресу самого Вадима Антошина. Дорікали йому, передовсім, недостатньою опозиційністю у стосунках з владою, кулуарністю вирішення окремих питань, у тому числі й особистих.

Традиційно активними на зборах Громадської ради були Володимир Демиденко та Роман Лумінський (Антикорупційна громадська спілка «Совість»), Тамара Петрова (ВГО «Громадський контроль»), Олена Варнакова («Чернігівська профспілка підприємців»), Світлана Жимолостнова (Чернігівська профспілка підприємців «Єдність»). До обговорення питання долучилися також Сергій Балакша (обласна організація Всеукраїнської профспілки працівників сфери бухгалтерського обліку та аудиту), Станіслав Крот (Федерація плавання Чернігівської області), Іван Осадців (Екологічна асоціація «Зелений світ»). А Костянтин Ягодовський (обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури) навіть запропонував визнати роботу нинішньої Громадської ради при ОДА незадовільною, оскільки реально працювали в ній лиш окремі активісти. Чимало з учасників зборів погодилися з такою оцінкою.

— Ви у Громадській раді усі різні, у кожного свій шлях, своя громадянська позиція. Проте дістатися мети можна, лише досягнувши консенсусу, — зазначила заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, яка була присутньою на зборах. Вона закликала присутніх до порозуміння, оскільки тільки так можна створити громадянське суспільство і розширити його функції та можливості.

Каденція цієї Громадської ради підходить до завершення. Залишилось лише одне засідання, де мають висунути кандидатури до ініціативної групи з підготовки установчих зборів інститутів громадянського суспільства для формування нового складу Громадської ради при ОДА. Відповідно до законодавства, чисельність нової ради має бути значно меншою — лише 35 осіб, які обиратимуться шляхом рейтингового голосування. Тож є надія, що у наступній Громадській раді не буде «пасивних активістів» і працюватиме вона ефективніше.

Наприкінці зборів учасники заслухали інформацію члена комітету ГР з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та пест-контролю Олега Бережинського та підтримали ініціативу комітету звернутися до Держпродспоживслужби з пропозицією про створення при обласному управлінні цієї служби громадської ради.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини