Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:31:50

Промисловість, освіта, суспільна безпека – Чернігівський район розвивається комплексно

29.08.2016   08:03

26 серпня, голова Чернігівської облдержадміністрації здійснив робочу поїздку Чернігівським районом. Валерій Куліч відвідав три локації: у Михайло-Коцюбинському, Ведильцях і Пакулі. І всі три приводи є показовими і такими, що дають підстави стверджувати: район, а разом із ним і вся область, не стоять на місці, а рухаються у напрямку органічного комплексного розвитку.

Першим об’єктом, який відвідав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч разом із керівником місцевої райдержадміністрації Віктором Коржем, була виробнича база товариства «Добродія Фудз» у селищі Михайло-Коцюбинське.

«Серцем» об’єкту є елеватор іще радянського походження. Довгий час він повністю або частково не експлуатувався. Але разом зі зміною власника, яка відбулася два роки тому, та залученням внутрішньої інвестиції, цей промисловий об’єкт отримав друге життя. Уже відремонтовано елеватор, збудовано необхідні для його роботи додаткові об’єкти, створено лабораторію. У найближчих планах, які, за запевненням представників товариства, вже реалізуються відповідно до графіку – добудова нових додаткових ємностей для зберігання збіжжя та будівництво і пуск цеху з виробництва зернових пластівців. Друге з цього – цех із виробництва європейського рівня якості харчових продуктів – може бути реалізоване вже до середини наступного року. Разом із тим, це лише початок – каже заступник директора і головний технолог «Добродія Фудз» Ольгa Івaнова, – далі виробництва мають бути розширені й забезпечувати ледве не весь процес виготовлення харчових продуктів – від сушіння зернових, до пакування готових пластівців, батончиків тощо.

Гості ознайомилися з нинішніми напрацюваннями та планами товариства, обмінялися контактами й іншою необхідною інформацією. Адже завданням голови ОДА Валерія Куліча є забезпечення вільних, передбачуваних і конкурентних умов для розвитку підприємств області. І саме реалізація цього завдання й стала приводом для візиту.

Коментуючи результати оглядин бази і розмови з представниками товариства-інвестора, Валерій Куліч закцентував увагу на тому, що такі проекти є однією із найперспективніших точок росту економіки області: «Ми вже вміємо досить добре вирощувати сільгосппродукцію, тепер пріоритетом є поглиблення її переробки, щоб експортувати не сировину, а готовий продукт із більшою доданою вартістю. Це суттєво збільшить надходження в економіку області і країни і, безумовно, створить нові робочі місця», – роз’яснив Валерій Куліч.

До речі, на вищезгадуваному підприємстві працює вже понад 50 жителів району, а через рік, після пуску нового цеху, їх кількість має зрости до 150.

Нагадаємо, що у травні цього року голова ОДА Валерій Куліч узяв участь у закладенні капсули у фундамент іще одного майбутнього підприємства, що займатиметься поглибленою переробкою сільськогосподарської сировини – заводу крохмало- та картоплепродуктів у селі Новий Білоус.

Тоді голова ОДА висловив переконання, що для розвитку промисловості у нинішній непростий час необхідний певний імпульс – залучення внутрішніх інвестицій, що є запорукою приходу в Україну й іноземних капіталів розвитку. Це переконання керівник виконавчої влади області відстоює і сьогодні, вбачаючи у таких прикладах, як відновлення елеватора і виробництв у Михайло-Коцюбинському, ознаки позитивної тенденції.

Наступною точкою робочої поїздки голови ОДА Чернігівським районом стало село Ведильці. А приводом для оглядин села та зустрічі з представниками громади послугувало відкриття нової їдальні у місцевій загальноосвітній школі.

Капітальний ремонт приміщення навчального закладу, переобладнання його електричної мережі, оснащення сучасними меблями та інвентарем, необхідним для облаштування їдальні та організації гарячого харчування учнів із Ведильців, Кархівки та хутора Малейки коштували понад півмільйона гривень. Реалізація проекту стала можливою завдяки злагодженій роботі та взаєморозумінню громад –необхідну суму віднайшли, об’єднавши зусилля бюджетів району та окремих сільських рад.

Під час спілкування з жителями сіл Ведильцівського «кутка» голова ОДА акцентував увагу на тому, що завданням номер один у галузі шкільної освіти в області є забезпечення комфортних для дітей умов і надання їм дійсно якісних освітніх послуг. І саме це є основою мотивацією оптимізації мережі закладів.

Тому нинішнє закриття малокомплектних шкіл відбувається у комплексі з розвитком опорних: зручне і безпечне підвезення дітей, теплі й охайні приміщення, фахові вчителі та умови для особистісного і колективного розвитку – це те, що отримають діти з невеликих сіл при переведенні з малої місцевої до великої опорної школи – констатує голова Чернігівської ОДА.

Найвіддаленішим і, природно, останнім пунктом у маршруті робочої поїзди стало село Пакуль. Привід для візиту був також частково пов’язаний із розташуванням села – у Пакулі урочисто відкрили місцеву пожежну команду – громада взяла на себе турботу з підвищення оперативності допомоги рятівників.

Почесним гостем заходу, крім згадуваних, став заступник голови ДСНС України Руслан Білошицький. «До цього часу найближча пожежна частина від села знаходилася на відстані 22 км. Відтепер на чергуванні постійно перебуватиме 5 чоловік особового складу, які зможуть оперативно виїхати за викликом. Територія обслуговування місцевої пожежної команди охоплюватиме 4 сільські ради і 25 населених пунктів», – повідомив пан Білошицький.

Облаштування приміщень для місцевої пожежної команди і забезпечення її обмундируванням на загальну суму понад 200 тисяч гривень було здійснено коштом Пакульської сільської ради. Витрати на поточне утримання частини також узяв на себе сільський бюджет – сесією сільської ради затверджено штат із восьми чоловік.

А пожежною машиною, відповідним вишколом та інструментами комунікації сільських вогнеборців забезпечило Управління ДСНС України в Чернігівській області.

Коментуючи подію, голова ОДА Валерій Куліч висловив переконання, що ця, поки що перша в області місцева пожежна команда, стане позитивним прикладом для всіх громад області. Особливо актуальним здобуття такого досвіду є з огляду на процес децентралізації влади, за результатами якого реформовані об’єднані територіальні громади отримують не лише широке коло самоврядних прав, але й обов’язки із забезпечення практично всього спектру соціальних послуг, із місцевою пожежною безпекою включно. Тому, вважає Валерій Куліч, практика створення місцевих пожежних команд має бути вивчена і широко застосована в оновлених громадах. Адже багаторічним світовим досвідом доведена ефективність саме такої моделі, за якої полем дії державних підрозділів є лише масштабні або специфічні надзвичайні події, а безпеку на місцях забезпечують муніципальні команди, яким державні допомагають лише тоді, коли ті не справляються самотужки.

Після урочистостей із нагоди відкриття гості оглянули приміщення підрозділу, ознайомилися з технікою та оснащенням рятувальників.

До слова, цього ж дня голова ОДА Валерій Куліч разом із заступником голови ДСНС України передав рятувальникам Чернігівщини новий сучасний пожежний автомобіль на базі шасі «MAN», а також пожежно-технічного обладнання і бойовий одяг німецького виробництва. Примітно, що спеціальні автомобілі, які

закуповуються за кошти Держбюджету для потреб усієї країни, виготовляються саме у Чернігівській області.

Представник ДСНС України у зверненні до особового складу ДСНС Чернігівщини запевнив, що передача цього автомобілю є лише початком системного оновлення матеріальної бази рятувальників.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини