Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:22:30

Остер самоочищується, але допомога не завадить

13.07.2016   08:15Агенцiя

Уже вдруге за останні два тижні в Чернігівській ОДА збираються з приводу екологічного стану річки Остер.

Спікери, а серед них перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, головний державний інспектор з охорони навколишнього середовища Чернігівської області, начальник Державної екологічно інспекції в регіоні Леонід Бурковський; заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Держводагенства України Вадим Потапенко; завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби» Геннадій Фесюн, повідомили більш-менш заспокійливі результати лабораторних досліджень води.

— За результатами аналізів, відібраних 11липня, у створах Остра біля села Данівка зафіксоване незначне зменшення вмісту показників заліза загального, амоній-іонів, фосфат-іонів, ХСК. Вміст розчиненого кисню збільшився в середньому в 2 рази, що свідчить про покращення ситуації на даній ділянці річки, — зауважив Вадим Потапенко. — Зовнішньо вода вже не має такого насиченого темного кольору та стороннього запаху.

Причини виникнення екологічного лиха залишаються ті ж — природні процеси та вплив на них людини.

Варто зауважити, що схожа проблема виникла з водоймами інших регіонів. Зокрема на Полтавщині та Сумщині — з Сулою, в Житомирській області— на річках Случ та Хомора та інші.

Як зазначив Леонід Сахневич, занепокоєння викликає стан гідротехнічних споруд. Наразі, область веде перемовини із структурою, на балансі якої вони перебувають (Трубізький МУВГ Київводресурсів).

— Не можна не звернути увагу на забруднення річки побутовим сміттям, змивання дощем хімікатів із сільгоспугідь, – акцентує перший заступник голови ОДА. — Зараз питання номер один — зібрати рибу, що загинула від дефіциту кисню. Звичайно, над цим працюватимуть відповідні служби, втім допомога небайдужих теж не завадить.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини