Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:39:16

Сергій Березенко: "Паліативна допомога - це важлива частина громадської охорони здоров'я"

25.06.2016   16:29Агенцiя

Вона, він вважає, направлена на полегшення страждань хворого, збереження його людської гідності, виявлення його потреб і підтримка якості життя на її завершальному етапі. До завдань паліативної допомоги входить також надання підтримки сім'ї і близьким хворого. Цим проблемам приділяється недостатньо уваги в Європі, але вони по суті своїй торкаються кожного її жителя. Адже люди, що страждають різними важкими хронічними захворюваннями, часто мають одні і ті ж проблеми і потреби.

Активне обговорення шляхів вирішення даної проблеми відбулося 23 червня у Києві в профільному комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я проходить (засідання "круглого столу" на тему: "Сучасний стан надання паліативної допомоги дорослому населенню, міжнародний досвід та перспективи розвитку в Україні".

Цього ж дня за ініціативи народного депутата України Сергія Березенка, із залученням спеціалістів різних галузей у Чернігівській облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку паліативної допомоги дітям. В роботі круглого столу взяли участь: уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, його заступник Наталія Романова, представники обласного управління охорони здоров’я, медичних та реабілітаційних установ.

На початку зустрічі Валерій Куліч зазначив, що станом на початок року кількість дитячого населення у Чернігові складала 50723 дітей, в області – 165622. За шість останніх років в області померло 358 дітей віком від 1 до 18 років, з них третина – від невиліковних хронічних прогресуючих або онкологічних захворювань, а на сьогодні в Чернігівській області живуть понад 400 дітей із невиліковними повільно прогресуючими неврологічними і психічними захворюваннями.

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, під час доповіді, звернув увагу учасників круглого столу на необізнаності деяких працівників медичних установ, навіть їх керівників у питанні паліативної медицини і тим більше паліативної допомоги. Тому вирішення даного питання повинно проходити на рівні держави, і така ініціатива з боку місцевих громад є цьому підтвердженням. Адже отримання повноцінної допомоги у фінальний період життя повинно розглядатися як одне з основних прав людини.

Пропозицію представника Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я народного депутата Сергія Березенка висловила помічник-консультант народного депутата Леся Червінська: «Провести обласний перепис пацієнтів дитячого віку відповідно до міжнародного стандарту переліку станів, при яких надається паліативна допомога. Провести аналіз потреб у паліативній допомозі, керуючись методологією ЮНІСЕФ. Провести розрахунок потреб в опіоїдних анальгетиках паліативних пацієнтів дитячого віку відповідно до протоколів ВООЗ. Провести навчання лікарів загальної практики сімейної медицини, обласної дитячої лікарні та лікарів обласного спеціалізованого будинку дитини у місті Прилуки основам паліативної допомоги як дитячому, так і дорослому населенню».

Сам нардеп не зміг бути присутнім при обговоренні через форс-мажор – отриману напередодні тілесну травму.

Крім того, представники медичних закладів області: Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів (м. Прилуки); Чернігівського центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» (м. Чернігів); Обласної дитячої лікарні (м. Чернігів). Озвучили власне бачення стану та перспектив вирішення даної проблеми в Чернігівській області. І внесли певні зауваження до формування Стратегії розвитку паліативної допомоги дітям.

На завершення робочої зустрічі, Валерій Куліч виокремив конкретні завдання для подальшої роботи: забезпечення паліативної допомоги дітям, які потребують постійного висококваліфікованого медичного забезпечення на базі обласної дитячої лікарні, надання допомоги в інтернатних закладах і комплексна підтримка дітей, які мають стабільний стан здоров’я та їхніх родин на базі центру «Відродження».

Подякувавши всім учасникам та присутнім, головуючий оголоси про завершення засідання робочої групи за «круглим» столом.

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини