Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:48:37

Жителі області будуть вдруге платити податок на нерухоме майно. ВІДЕО

14.06.2016   15:47Агенцiя

Маєте у своїй власності житлову або нежитлову нерухомість, тоді чекайте «листів щастя» від податкової.

До першого липня жителі області отримають повідомлення-рішення про необхідність сплати податку на нерухоме майно за минулий рік.  Хто, за що та в які строки має платити, розбиралися наші журналісти.
 
Цього року жителі області будуть вдруге платити податок на нерухоме майно, що мають у власності. Щоправда, цьогоріч, на додачу до житла, оподаткуванню підлягатиме іще й нежитлове майно, а саме гаражі, сараї, хліви, вбиральні і решта господарських будівель, які зазвичай будуються на присадибних ділянках.
 
Світлана Волкова, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області: «Офіційні дані, вони всі знаходяться в реєстрі нерухомого майна. Тобто, якщо людина навіть купувала ту чи іншу нерухомість або її будувала, вона повинна все рівно ввести її в експлуатацію. Надати документи, зареєструвати його, раніше було в БТІ, тепер в державному реєстрі нерухомого майна».
 
Граничний розмір податку для нежитлової нерухомості, який необхідно сплатити за минулий рік, не має перевищувати одного відсотка від мінімальної заробітної плати,  встановленої на перше січня 2015 року за метр квадратний. Тобто, не дорожче 12 гривень 18 копійок. Однак, за словами податківців, максимальну ставку для оподаткування господарчих будівель не прийняла жодна з місцевих рад області.
 
Світлана Волкова, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області: «Сільські, селищні ради приймали ставки від 0,2%, 0,25%, 0,5% хто.  13,47-14,08 Дивлячись на рішення сільських, селищних рад, які ми бачимо, а вони всі є на сайті ДФС України, практично дуже багато сільських і селищних рад надавали пільги на всі ці будівлі для тих громадян, які проживають у них в населених пунктах».
 
Що ж стосується житлової нерухомості, то тут все залишається, як і торік, — максимальний податок на зайві квадратні метри 2% від мінімалки, встановленої на перше січня 2015 року. Пільгова кількість метрів, встановлена державою, теж залишилася без змін.
 
Світлана Волкова, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області: «Пільга по житловій нерухомості  надається для квартир, які займають більше площі, ніж 60 м2. Для приватних будинків — 120 м2. І для квартири і будинку 180 м2. Пільга надається тільки один раз одній особі, тобто якщо у людини три квартири, то вона надається тільки один раз».
 
А от для квартир розміром 300 квадратів та будинків понад 500 пільга взагалі не передбачена.
 
В будь-якому разі, ще до першого липня усі, хто мають у власності нерухомість розміром понад встановлений державою мінімум, отримають від податківців платіжки, за якими повинні розрахуватися протягом 60-ти днів. Ті ж, хто має житло та господарські приміщення в різних областях, отримають на адресу, де зареєстровані, одразу кілька «листів щастя» від податківців. 
 
Світлана Волкова, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області: «Окремо від кожного податкового органу  за кожний об’єкт нерухомості. Чому? Тому що кожна окрема сільська, селищна рада приймала свої ставки податку і давала пільги, тому здійснити перерахунок зможе тільки той податковий орган, на території якого знаходяться ці сільські, селищні ради».
 
В разі, коли вказане у рішенні повідомленні не збігатиметься з очікуваннями платника податку, в той таки 60-ти денний термін можна звернутися до фіскальної служби за роз’ясненнями і провести звірку майна.
 
Світлана Волкова, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області: «Згідно Податкового кодексу, громадянин має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання або реєстрації для проведення звірки даних щодо об’єктів житлової або нежитлової нерухомості і їх часток, що перебувають у власності платника податків».
 
Якщо ж вам не прийшло повідомлення-рішення про необхідність сплати податку, це може означати, що наявних у вашій власності квадратних метрів замало для оподаткування. Здебільшого це стосується тих, хто приватизував житло одразу на кількох власників. Наприклад, квартира 90 квадратів має трьох господарів, кожен із них має у власності по 30 квадратів, і кожен підпадає під умову про пільгові метри.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини