Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:00:15

В Ніжині обговорили інтеграцію первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на півдні Чернігівщини

11.06.2016   09:14

8 червня в м.Ніжин відбулося засідання за круглим столом «Співпраця органів місцевого самоврядування, виконавчої влади з місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадськими організаціями для забезпечення організації надання БППД в громадах».

Участь у заході взяли директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Ірина Протченко, директор Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бригинець, юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Ірина Бірюк, представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій, представники ЗМІ.

Відкриваючи засідання, голова Ніжинського районної ради Олег Бузун, наголосив на важливості проведення спільних заходів місцевого центру з надання БВПД та громадських організацій з представниками районних рад та державних адміністрацій задля вирішення проблем захисту прав місцевих мешканців.

«Програма безоплатної правової допомоги населенню Ніжинського району на 2016-2018 роки була затверджена в січні 2016 року, – зазначив голова районної ради. – Програма активно реалізується, тому ми вже сьогодні бачимо позитивний результат для мешканців району, зокрема завдяки співпраці з іншими надавачами безоплатної правової допомоги».

Директор Регіонального центру з надання БВПД в Чернігівській області Ірина Протченко розповіла присутнім про поточний процес реформування органів юстиції.

«На жаль, реформа проходить не безболісно, адже багато працівників ліквідованих управлінь юстиції втратили роботу, – зазначила пані Протченко. – Вже с 1 вересня 2016 року мають розпочати свою роботу бюро правової допомоги, які працюватимуть майже в кожному районі області. Зараз відбуваються конкурси щодо набору працівників цих бюро. Кожна установа матиме 6-7 штатних працівників, з них 2 юристи, які зокрема матимуть повноваження представляти інтереси громадян в судах».

За словами Ірини Протченко, також проблемою залишається, те що люди часто не розуміють та плутають поняття «первинної» та «вторинної» правової допомоги. Адже на сьогодні за статистикою 30% від звернень в центри БВПД – це вторинна правова допомога, а 70% – це потреба саме у первинній правовій допомозі. Тому є необхідність посилити правову просвіту населення, в тому числі за сприяння громадських організацій та міжнародних донорів.

Директор Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бригинець розповів про специфіку роботи та допомогу, яку працівники центру й адвокати надають мешканцям 11 районів півдня Чернігівщини, які підпадають під дію Закону України «Про надання безоплатну правову допомогу».

Як зауважив керівник місцевого центру: «Розширюються категорії осіб, хто має право на БВПД, збільшується кількість звернень від мешканців, адже збільшилась кількість інформації про діяльність Центру. Але жителі віддалених районів ще недостатньо поінформовані про роботу Центру, часто не мають змогу звернутися до Центру в Ніжині через обмеженість транспортного сполучення та значні витрати на проїзд».

«Ніжинський місцевий центр з надання БВПД у співпраці з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями активно працює над впровадженнями місцевих програм з надання безоплатної правової допомоги, – зазначив Володимир Бригинець. – Так, вже затверджені програми з надання безоплатної правової допомоги мешканцям громад в Ніжинському, Борзнянському, Варвинському районах, а також у Вертіївській об’єднаній територіальній громаді».

Юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Ірина Бірюк розповіла, що громадська організація проводить активну роботу в усіх напрямах надання правової допомоги та захисту прав людини і надає допомогу всім громадянам, які звертаються до них.

«Ситуація з дотриманням прав людини є досить складною в державі. Для надання безоплатної правової допомоги в громадах потрібне об’єднання зусиль як місцевих центрів з надання БВПД, так і органів місцевого самоврядування, громадських та волонтерських організацій. Через вимоги законодавства не всі категорії вразливих громадян, які потребують безоплатну правову допомогу, можуть отримати допомогу в державних центрах з надання БВПД. Тому прийняття цільових програм на рівні місцевих громад надасть можливість забезпечити правовою допомогою та інформацією всіх місцевих мешканців», – підкреслила Ірина Бірюк.

Під час спілкування за круглим столом порушувались питання отримання безкоштовної кваліфікованої юридичної допомоги громадянами, обговорювались проблеми правової обізнаності громадськості, а саме громадян південних районів Чернігівської області та присутні намагались віднайти шляхи їх вирішення.

Один з таких шляхів – це створення системи надання безоплатної правової допомоги у громадах. Цікавим і потрібним виявилося питання, доцільності та можливості прийняття Програм безоплатної правової допомоги для населення районів. Даний захід став поштовхом на шляху допомоги громадянам здобути правову обізнаність та отримати можливість юридично захистити себе.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини