Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:49:58

Чернігів приєднався до всеукраїнської акції "На каву з другом"

27.02.2016   14:30Агенцiя

26 лютого у чернігівський Львівській майстерні шоколаду зібралися діти з особливими потребами, їх батьки та чернігівці, які приєдналися до акції «На каву з другом».

Ініціаторами такої зустрічі виступили міське управління освіти за підтримки інклюзивного відділу, громадська організація ММЦ «Жменя» і кав’ярня, яка вітала своїх особливих гостей..

Умовою акції було прийти та пригостивши свого особливого друга, поспілкуватися, познайомитися. Зробити крок назустріч дітям та дорослим, які мають тяжкі хвороби і щодня борються за життя. Адже не так вже й просто батькам, у яких діти на візочках, ходунках або їм просто важко пересуватися ходять до кафе та спілкуються з друзями.

До Львівської майстерні шоколаду, що на П’ятницькій, 50, завітало більше двох десятків сімей. Практично всі вони виховують дітей з ДЦП. Дивлячись на спеціальні візочки та коляски, мимоволі думаєш, а як вони пересуваються по нашому місту? І до яких закладів та установ можуть без перешкод потрапити? Але до цієї кав’ярні всі заїхали без перешкод.

Один з організаторів, Голова «ММЦ «Жменя» Регіна Гусак розповіла: «Львівська майстерня шоколаду приготували компліменти для наших діток та їх батьків, а також до нас приєдналися небайдужі люди, які готові купити чашку кави собі і своїм новим друзям. Зробити такий перший крок і стати другом для цієї дитини. Такі діти як ніхто потребують нашої дружби та підтримки». Вона висловила сподівання, що на наступні зустрічі ці діти вже прийдуть не лише з батьками, а з новими друзями та товаришами.

«Нам може не зовсім зрозуміло на скільки це нагальна проблема вийти такій дитині на інвалідному візку або з ходунками із своїх чотирьох стін. Дуже важко. І без сторонньої допомоги це практично не можливо», - наголосила Регіна Гусак.

Підмогильна Олена завідувач міського психолого педагогічного консультації при міському управлінні освіти розповіла: «В позашкільний час діти відвідують свята та заходи у навчально-реабілітаційному центрі. Завдання цього центру в тому, щоб після заняття вони могли прийти на заняття з дефектологом, в сенсорну кімнату, тощо. У нашому закладі ми святкуємо всі свята: Новий рік, колядки, щедрівки, і т.д.». За її словами у кав’ярні такий захід проводиться вперше і це дуже добре, що батьки особливих дітей можуть поспілкуватися у невимушеній обстановці.

Її думку підтримала і завідувач відділу з інклюзивної освіти ЧОІППО Людмила Зленко: «Корисний захід в плані того, що він допомагає соціалізації – людина виходить зі своєї кімнати, спілкується з іншими. Це дуже гарна ідея. Але це повинно бути нормою, це повинно бути завжди».

Була серед присутніх маленька Поліна. Дівчинці сім років, вона дуже привітна, всім посміхається. І дуже непосидюча. Але вона не чує і не може розмовляти, тому відвідує спеціалізований дитячий садочок. Її мама розповіла, що Полінка дуже любить спілкуватися, ходити в магазини та кафе. Ще дівчинці подобається допомагати офіціантам.

«Поліна зараз вже краще відвідує громадські місця. Їй дають розмальовки, олівці. Але інколи коли надто людно, вона хоче піти і побути одна», - сказала мама. І додала, що такі заходи у кафе або кав’ярнях це така собі терапія для дитини, соціалізація та можливість познайомити дитину із правилами поведінки, етикету.

Подружитися та поспілкуватися із новими друзями прийшли дівчата із обласного педагогічного ліцею для обдарованої молоді – Даша, Таня та Ліля. На їх думку всі народжуються особливими. І дискримінувати когось за те, що він народився із якимись вадами чи хворобами, - це неправильно. «Ми щойно розмовляли з дівчинкою – дуже розумна і цікава. Часто серед однолітків таких розумних та цікавих не зустрінеш. Вона така енергійна, привітна. Склалося враження, що не ми її підтримуємо, а вона нас наділила своєю енергією, - розказали ліцеїстки. – Це дуже добре, що ця дівчинка сильна духом,  вона бореться із своїми проблемами заради повноцінного життя. Такі друзі мають бути у кожного».

За словами адміністратора Львівської майстерні шоколаду Ангеліни заклад постійно проводить подібні заходи. «Але з такими особливими дітками вперше. Обслуговувати їх так само як і звичайних клієнтів, жодних складнощів. Серед них я навіть побачила одна нашу постійну клієнтку. Дуже приємно», - сказала дівчина. На її думку не можна обмежувати чиїсь права в плані відвідування кафе чи інших закладів. «Ми завжди дуже раді всім відвідувачам і нашим гостям», - запевнила Ангеліна.

Такі зустрічі дійсно корисні для батьків та особливих дітей. Але ще більше вони корисні для кожного з нас. Це нагадування про те, що поруч дуже багато тих, кому потрібна допомога (не завжди грошима) та увага. У своїй щоденних проблемах ми не бачимо їх, опускаємо очі долу, проходячи повз, а потім проводжаємо довгим співчуваючим поглядом. Саме такі погляди були у перехожих, коли з кав’ярні почали виїжджати відвідувачі на інвалідних візках. Тож можливо треба частіше нагадувати суспільству про те, що в ньому є багато цікавих та розумних особливих дітей?

Оксана Стельмах

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини