Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:52:27

Де вшановуватимуть жертв Корюківської трагедії? ВІДЕО

26.02.2016   14:26

З 1-го по 3-тє березня Україна вшановуватиме жертв Корюківської трагедії, яка стала символом всіх спалених фашистами у часи Другої світової війни українських сіл.

Хоча в Україні навряд-чи це буде масштабним вшануванням, а скоріше трагедію і її жертв пом’януть на Чернігівщині. Як не став масштабним символом і Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищенихфашистськими окупантами, який три роки тому запланували побудувати біля Корюківки. Наша знімальна група побувала на недобудованому Меморіалі і дізналась його поки так і не з’ясовану подальшу долю.

Подекуди це місто нагадує кладовище – такі могильні плити можна знайти на багатьох подвір’ях Корюківки. На них вказані імена спалених людей — цілими сім’ями. Вбивства стали каральною відповіддю німців за дії партизанів, адже під час окупації в роки Другої світової війни село Корюківка було центром партизанської боротьби в Чернігівській області. Частину жителів німці зігнали в центр, де людей розстріляли в великих будівлях села, зокрема в ресторані. Наступного дня забиті трупами будинки почали підпалювати. Карателі прочісували село, хапали людей і живцем кидали в палаючі хати. 1 та 2 березня 1943 року, а потім і 9-го — за три дні – фашисти знищили більше 7000 ні в чому не винних людей. Корюківчани роками добивались, аби пам’ять їх предків вшанували достойно, адже Корюківська трагедія, десятиліттями замовчувана, — наймасштабніше масове вбивство мирних жителів загонами СС у світі.

Зрештою у 2012 з’явилось державне рішення – біля Корюківки, в Зеленому Гаї, побудувати Меморіал ВСІМ спаленим селам України. Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, за задумом мав складатись з 2-х частин, розділених річкою Бреч. На правому березі – музейна частина: «Український рушник», музей у вигляді згорілої дерев’яної хати, скульптура «Скорботна мати» та «Дзвін пам’яті». На лівому березі річки мала бути меморіальна частина комплексу — 18-метровий Меморіальний Хрест, капличка та місце для перепоховання останків жертв Корюківської трагедії.

Пройшло три роки. За тиждень до 73-х роковин Корюківської трагедії масштабні плани у реальності виглядають так – місток, пару зрубів, які мали стати «спаленим» музеєм, недобудована капличка і три горбочки з хрестами, на які три роки тому звозили жменьки землі з інших спалених сіл України. Леонід Сахневич, перший заступник голови облдержадміністрації: «Цей комплекс – вартість його сягала близько 45-ти мільйонів. На сьогоднішній день освоєно десь 1,8 мільйона. Відбулись перезаховання – там більше 300 чоловік, поставили хрест дерев’яний, і на цьому робота закінчилась».

Зрештою через всі державні потрясіння будівництво Меморіалу завмерло. Концептуально Меморіал мав виглядати так: правий берег – місце для живих, лівий берег – місце для мертвих. Тепер через брак коштів і місце для живих, і місце для мертвих перенесуть. Леонід Сахневич: «Дєдов, який займається цією роботою, зробив свій окремий проект, де на базі музею в центрі Корюківки ми хочемо зробити окрему залу, перенести туди те, що планувалось за Корюківкою, зробити міні-музей. Там будуть імена всіх загиблих, які відомі. Плануємо винести на цю сесію облради програму по створенню цього музею. Там, де Центральний парк, ми хочемо зробити капличку, бо в Центральному парку є меморіальні дошки всім селам, які були спалені».

Набагато складніше буде перенести «місце для мертвих» — одне перепоховання останків на місце запланованого Меморіалу вже робили три роки тому. Тепер їх можуть знову перепоховати – на Центральному кладовищі міста. Леонід Сахневич: «Для цього треба провести громадські обговорення, отримати «добро» від людей, бо дуже тяжко було перепоховати, сьогодні знов проводити цю роботу – це буде і морально дуже тяжко».

Вже наступного тижня ми вшановуватимемо жертв жахливої Корюківської трагедії – 73-й раз. Поки без Меморіалу. З одного боку, наче і не зовсім час будувати грандіозний Меморіал жертвам однієї війни, коли в державі йде інша. З іншого боку, сааме пам’ять про невинні смерті має нагадувати живим про жах війни.



Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини