Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:36:34

Відбулася година пам’яті громадської діячки, мистецтвознавця, майстра народної творчості Таїсії Немирівської

18.02.2016   15:33Агенцiя

16 лютого у відділі мистецтв Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка пройшла година пам’яті «Для України живемо і творимо» Таїсії Федотівни Немирівської (21.10.1942 - 07.01.2016) – громадської діячки, мистецтвознавця, майстра народної творчості.

Таїсія Федотівна народилася 1942 року в Торговиці на Кіровоградщині. Закінчила Косівське училище декоративно-прикладного мистецтва, Чернівецький педагогічний університет (філологічний факультет) та аспірантуру Інституту літератури НАН України. Працювала в художніх майстернях Кіровограда, на Уманській фабриці художніх виробів, у літературно-меморіальному музеї М.М. Коцюбинського в Чернігові, обласному будинку народної творчості, вчителем малювання в кількох чернігівських загальноосвітніх школах.

Давній користувач та друг бібліотеки, Таїсія Немирівська відвідувала більшість мистецьких заходів. В своїх публікаціях, як мистецтвознавець, вона цікаво та поетично характеризувала роботи вже відомих майстрів та давала поради ще молодим, починаючим митцям.

Година пам’яті відбулась за ініціативи Віктора Івановича Магдаченка – чернігівського художника, члена Національної спілки художників України та чоловіка Таїсії Федотівни. На тематичній виставці представлені роботи майстрині – писанки, рушники, кераміка та мистецтвознавчі статті в місцевих і всеукраїнських часописах.

«Таїсія Федотівна займалася громадською роботою, працювала пліч-о-пліч разом з відомими політичними та громадськими діячками – Надією Суровцовою, Михайлиною Коцюбинською, Елеонорою Соловей, та багатьма іншими учасниками дисидентського руху, котрі, як і сама мистецтвознавець, зазнали й дискримінації, й переслідувань.

Але не уярмило це її живу душу. І в атмосфері духовної несвободи Таїсія Немирівська вела посильну для її обмежених можливостей роботу, насамперед – з вивчення народної творчості, зокрема образотворчого мистецтва. А ще її завжди вабила творчість поетична. У теках, серед дослідницького доробку, є немало сторінок з оригінальними ліричними творами. Між іншим, значну частину їх вона написала спільно зі своїм чоловіком – талановитим художником Віктором Магдаченком, котрий також з молодих літ захоплювався поезією.»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини