Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:27:33

З турботою про людей у реальних справах

16.02.2016   07:36Агенцiя

У цей непростий для країни час, система соціального страхування з тимчасової втрати працездатності продовжує надійно забезпечувати підтримку працюючої частини суспільства,що дозволяє отримувати працездатним громадянам матеріальне забезпечення внаслідок тимчасової непрацездатності пов’язаної з хворобою, вагітністю та пологами, необхідністю догляду за хворим, у разі смерті застрахованої особи, а також соціальних послуг у вигляді відновлювального санаторно–курортного лікування.

Про це свідчать підсумки роботи Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, до складу якого входять виконавча дирекція відділення та 9 міжрайонних і Чернігівська міська дирекції.

У відділенні, на початок 2016 року, на обліку перебувало 28 392 страхувальники, у тому числі 709 осіб, які уклали договори про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Кількість страхувальників за 2015 рік збільшилась на 1 133.

Загальна сума нарахованих страхувальниками всіх видів допомог за рахунок коштів Фонду застрахованим особам Чернігівщини за минулий рік становить 113,9 млн. грн. (з урахуванням пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), у тому числі: по тимчасовій непрацездатності на 79 млн. грн., по вагітності та пологах на 33,8 млн. грн. та на поховання 0,6 млн. грн. Близько70 відсотків цих витрат, припадає на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Також оплачуються і листки непрацездатності по догляду за хворими дітьми віком до 14 років або за хворими членами сім’ї.

Водночас продовжують фінансуватися допомоги працюючим жінкампо вагітності та пологах за весь термін відпустки в розмірі ста відсотків середньої заробітної плати, лікарняні видані у зв’язку з необхідності догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною або під час карантину, накладеного органами санітарно– епідеміологічної служби та інші види допомог. Матеріальна підтримка під час вагітності та пологів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, оплачується з урахуванням встановлених законодавством пільг.

Підприємствами, установами і організаціями до міжрайонних та Чернігівської міської дирекцій у 2015 році надано 25 889 заяв – розрахунків на фінансування матеріального забезпечення працюючих на загальну суму 115,0 млн. грн. Всі вони профінансовані.

Надано матеріальне забезпечення тринадцяти особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, на загальну суму 107,3 тис. грн., з яких допомога по тимчасовій непрацездатності склала 9,2 тис. грн. і по вагітності та пологах – 98,1 тис. грн.

Тобто, основне завдання Фонду – надання матеріального забезпечення, відділення виконувало і продовжує виконувати  своєчасно та в повному обсязі.

Щодо надання соціальних послуг, одного із пріоритетних напрямів роботи, тона фінансування оздоровчих заходів (забезпечення застрахованих осіб путівками на реабілітаційне (відновлювальне лікування) за рік використано кошти в сумі 3,8 млн. грн. Реабілітацію пройшли 414 застрахованих осіб (390 працюючих осіб та 24 дітей, батьки яких є застрахованими особами). Путівки їм видано безкоштовно.Крім того на період доліковування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів (тривалістю 24 дні) застрахованим особам видавалися та оплачувалися за кошти Фонду листки непрацездатності на весь термін з урахуванням проїзду.

Всі путівки були використані в повному обсязіза  наступними профілями відновлювального лікування: 137 –порушень обміну речовин, 89 –після гострих цереброваскулярних порушень, 64 – після оперативних втручань на органах травлення, 58 – після гострого інфаркту міокдарду, операцій на серці та магістральних судин, 57 –після ортопедичних операцій та 9 путівок для післяопікових хворих.
Реабілітаційні послуги надавалися 23 санаторіями із висококваліфікованим медичним персоналом і потужною лікувальною базою курортів Трускавець, Хмільник, Одеса, Бердянськ, Миргород та інших.

Питаннями відновлювального лікування, у співпраці з робочими органами відділення Фонду, займалися 27 лікувальних установ, у тому числі 3 обласні лікарні, 19 центральних районних та 5 міських, що дало змогу охопити соціальними послугами застрахованих осіб, які проживають і працюють в усіх без виключення регіонах Чернігівщини.
При цьому досягалася головна мета реабілітації – застраховані особи, які тимчасово не брали участі у виробничому процесі, внаслідок хвороби, травм чи вроджених дефектів, відновлювали свій стан і поверталися до роботи.

Пріоритетними є і напрямки роботи по запобіганню незаконних виплат матеріального забезпечення та завдання збитків бюджету Фонду.
Забезпечено щотижневий моніторинг виданих листків непрацездатності, ретельно вивчається кожен випадок їх необгрунтованої видачі або продовження, постійно надаються консультації застрахованим особам та медичним установам (за 2015 рік надано 2823 консультації) та оперативно розглядаються звернення підприємств, установ і організацій, вирішуються клініко-експертні питання в закладах охорони здоров’я.

Ці та інші заходи дають свої позитивні результати. Кількість виданих лікарняних та загальна кількість днів тимчасової непрацездатності мають тенденцію до зменшення: за 2015 рік на 9,2% листків непрацездатності та на 9,7% днів, в той же час за 2014 рік зниження на 10,9% та на 9,6% відповідно.

Зменшуються і суми претензій до медичних установ по випадках необгрунтованої видачі (продовження) листків непрацездатності. Якщо у 2014 році їх було пред’явлено на суму 48,5 тис. грн., то за 2015 рік на 29,6 тис. грн.

З метою профілактики первинної інвалідності забезпечено участь представників обласного відділення Фонду в роботі всіх медико-соціальних експертних комісій області, у випадках продовження тимчасової непрацездатності застрахованих осіб.


Пріоритетною є і робота подотриманню порядку використання страхових коштів Фонду. Спеціалістами обласного відділення у 2015 році проведено 1166 перевірок правомірного та цільового використання страхових коштів підприємствами, установами і організаціями. Перевірено 1092 страхувальники, у 384 з них встановлені порушення законодавства. Сума нарахованих фінансових (штрафних) санкцій за результатами перевірок складає 540,3 тис. грн.,з яких до бюджету Фонду на кінець минулого року надійшло 491,2 тис. грн.Проведеними контрольними заходами охоплено коштів Фонду на загальну суму 153,4 млн. грн.

Варто зазначити, що проблем з нормативною базою, аби не допускати порушень не існує, вона є,зокрема, на офіційних сайтах Фонду та обласного відділення. Крім того, спеціалісти міжрайонних та міської виконавчих дирекцій, під час проведення навчань, а вони проходять мінімум двічі на рік, висвітлюють проблемні питання та шляхи їх вирішення, у тому числі роз’яснюючи норми законодавства по соціальному страхуванню.

В друкованих та електронних засобах масової інформації Чернігівщини постійно публікуються матеріали з актуальних питань роботи відділення. За 2015 рік їх оприлюднено 1 176, з них 573 – це роз’яснення діючого законодавства.

Реальні справи свідчать, що відділення Фондувідіграє значну роль в забезпеченні добробуту громадян і посідає важливе місце в соціальній інфраструктурі області.

До завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів,118 висококваліфікованих спеціалістів відділенняпродовжують працювати над актуальними питаннями у сфері соціального страхування длязабезпечення підтримки в складніжиттєві часи найбільш активної та працездатної частини населення Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини