Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:27:26

Чернігівці вже здають батарейки, а хто їх утилізуватиме?

15.02.2016   13:07Агенцiя

6 тон відпрацьованих батарейок за рік принесуть жителі міста до неофіційних пунктів прийому. Це найскромніші прогнози Еко Міста за результатами інформаційної компанії зі збору батарейок.

Під неофіційними пунктами прийому розуміють бокси Еко Міста, розміщені в школах та внз (40 шт.). А також пункт прийому в магазині «Адреналін» та на інших підприємствах, створені їх власниками або робочими колективами.
 
210 000 грн. знадобиться міській раді тільки на відпрацьовані елементи живлення, якщо утилізувати батарейки тим способом, яким це робили минулі роки. А саме, платити підприємству з бюджету по 35 грн. за кожний кілограм. На разі в міській раді планують закласти в бюджет 40 000 грн. на рік на програму з утилізації усіх шкідливих побутових відходів, зібраних від населення.
Рішення шукали і частково знайшли під час круглого столу Еко Міста  «Шляхи вирішення проблеми з утилізації відпрацьованих батарейок побутового походження в м. Чернігів», який відбувся 12 лютого в конференц-залі готелю «Україна».

«Ми пропонуємо місту не витрачати кошти на утилізацію. А відправляти відпрацьовані елементи живлення на пряму на завод «Аргентум» у Львів. Це єдине підприємство в Україні, яке займається безпосередньо їх переробкою», - озвучила концепцію поводження з батарейками Тетяна Пекур, активіст Еко Міста та керівник проекту зі збору батарейок в Чернігові. «Від населення «Аргентум» приймає батарейки безкоштовно. Таким чином, місто платитиме лише за транспортування, а це на значно дешевше».
«Ми вже почали переговори з заводом. А також готові продовжувати інформаційну компанію зі збору батарейок», - продовжив думку Сергій Безбородько, голова «Еко Міста».

Проте, навіть за таких умов 40 000 грн., які пропонують виділяти з бюджету, все одно не достатньо. Необхідно збільшити бюджет удвічі. Ці кошти є. Адже на програму з поліпшення екології виділено 15 000 000 грн.

Також представники Еко Міста турбуються, щоб міська влада визнала так звані «неофіційні пункти прийому» і приймала батарейки, зібрані в них. Поки що підприємці відправляють батарейки на утилізацію за власні кошти. А у волонтерів Еко Міста коштів взагалі немає. Під час круглого столу намітили кроки і до вирішення цього питання. Проте це потребує продовження переговорів та спільне напрацювання механізмів.

Присутні на засіданні представники міської влади, а саме радник мера Віктор Пригара та завідувач сектору екології ЖКГ Наталія Новак, підтримали ініціативу Еко Міста.  Спільно з представниками громади та бізнесу вони шукали найефективніші рішення в рамках існуючого законодавства.

Результатом спільної роботи стала Резолюція, яка містить конкретні пропозиції з рішення питання про збір та утилізацію батарейок в Чернігові. Ці рішення будуть запропоновані представниками Еко Міста до «Програми поліпшення екологічного стану міста Чернігів на 2016-2017 роки» 16 лютого на робочій групі з її формування в ЧМР. Інформуємо, що представники Еко Міста увійшли в дану робочу групу в Чернігівській міській раді.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини