Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:34:28

Через Бюджетний регламент до прозорого бюджету міста

05.02.2016   09:57

Звідки беруться кошти в міському бюджеті Чернігова і як чернігівці можуть впливати на формування бюджету – ці питання обговорювали на круглому столі, організованому Центром «Доброчин» 4 лютого.

Експерти Центру Олександр Підгорний та Микола Силенко презентували проект Бюджетного регламенту новообраним депутатам Чернігівської міської ради та представникам громадського сектору.

Бюджетний регламент – документ, щодеталізує та конкретизує загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб міста. До того ж, Бюджетний регламент дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти. Депутатам міської ради нововведення стане в нагоді під час формування основного фінансового документу міста - акцентували експерти.

Під час жвавого обговорення щодо бюджетних процесів, лунали різні думки депутатів Чернігівської міської ради та громадських активістів:

Віктор Тарасов, фракція політичної партії «Демократичний Альянс»: «За нашою національною традицією бюджет приймається в авральному режимі, потім вносяться зміни. Бюджет готує Фінансове управління, очільник міста спонукає депутатів до  прийняття, а відповідальність лягає на всю міську раду. На прийняття бюджету впливають політичні та бізнесові інтереси депутатських фракцій та окремих депутатів, а громадськість не має ефективного механізму впливу на формування бюджету. Бюджетний регламент дозволить задіяти потенціал депутатів ради, які особисто відповідають перед виборцями, зобов’язані виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини — виборців свого виборчого округу, виконувати їхні доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у місцевому самоврядуванні».

Дарина Сиропара, член політичної партії «Демократичний Альянс»: «Прийняття цього документу має стати додатковим стимулом залучення громади до процесів розподілу бюджетних коштів на умовах прозорості та врахування інтересів зацікавлених сторін. Наявність документа, який чітко унормовує бюджетний процес у Чернігівській міській радіі, сприятиме захисту прав та інтересів представників територіальної громади, ефективному та своєчасному вирішенню завдань та доручень, які покладаються на депутата ради законом та виборцями. Окрім того, це рішення дозволить врегулювати організаційно процедурні питання участі депутатів та депутатських комісій ради у бюджетному процесі та дасть змогу заздалегідь готувати, розглядати та затверджувати бюджет міста. Таким чином затвердження бюджетного регламенту має стати додатковим механізмом забезпечення прозорості бюджетного процесу, залучення у цей процес усіх зацікавлених сторін».

Максим Черненок, фракція політичної партії «Наш край»: «За прийняття міського бюджету наша фракція не голосувала, оскільки депутати отримали бюджет за 3 дні до прийняття, крім того бюджет приймався від зворотного: спочатку затвердили бюджет, а потім програми. Депутат ради не повинен стояти осторонь бюджетного процесу. Прийняття бюджетного регламенту Чернігівської міської ради дасть змогу визначити стадії бюджетного процесу, зміст роботи його учасників, встановити виконавців та граничні терміни виконання робіт у рамках бюджетного процесу Його потрібно детальніше розглядати як запобіжник корупційних явищ в бюджетній сфері».  

Роман Лумінський, АГС «Совість»: «В Україні не найкраща система формування державного бюджету, але її результати можна покращити, якщо справа відбуватиметься за схемою: рух вимог, планування, аналіз потреб міста. Необхідно кошти Чернігівської громади використовувати раціонально, аналізуючи кожну конкретну ситуацію чи потребу, а на їх основі виявляти пріоритетні напрямки вкладання бюджетних коштів, стежити за якісним та своєчасним виконанням підрядних робіт, а також усувати умови, що сприяють корупційним діям. Дію Бюджетного регламенту гідно оцінять як місцеві керівники, відповідальні за добробут ввіреного їм міста, так і громадяни, які зможуть контролювати використання коштів, а також спрямовувати їх, в першу чергу, на нагальні потреби».

Підсумовуючи результати обговорення, учасники дійшли згоди, що наразі головна задача - доступно і переконливо довести всім депутатам необхідність прийняття Бюджетного регламенту та якнайшвидше розпочати працювати за його нормами.

Ознайомитися з положенням про Бюджетний регламент можна на сайті організації за  посиланням http://dobrochyn.org.ua/ Пропозиції та зауваження до Проекту Бюджетного регламенту приймаються до 20 лютого 2016 р. на адреси: електронна Dobrochyn@cn.relc.com або  pravo@cn.relc.com . поштова – 14017, м. Чернігів, вул. Жабинського 13, 42.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини